Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vina Marjana Simčiča, najvažnijeg slovenskog vinara, ponovo se prodaju u supermarketima!

simcic-pinot-grigio-2017-g

Ova vijest zaslužuje uskličnik u naslovu, jer Marjan Simčič naprosto ne može buteljirati loše vino. Što znači da unatrag nekoliko mjeseci u vrlo širokoj mreži supermarketa (svi veći Sparovi) možemo kupovati zaista izvrsna i karakterna vina iz Goriških brda, koja su jednom davno vladala Zagrebom, Kvarnerom i boljim istarskim restoranima i hotelima.

Vinari iz Goriških brda došli su u Hrvatsku 1990. godine, uvelike zahvaljujući Vladi Borošiću, originalnom vlasniku vinoteke Bornstein koja se tada nalazila na adresi Pantovčak 9.

simcic-pinot-grigio-2017-ID

Gospodin Borošić distribuirao je i neumorno promovirao tri vinarije uz Goriških vrda: Simčič, Dolfo i Ščurek. Dok su Ščurek i Dolfo ostali lokalni fenomeni, Marjan Simčič postao je globalna zvijezda. Mnogi najkreativniji svjetski restorani drže njegova vina, a sve moguće nagrade koje je Simčič osvojio teško je nabrojati.

Marjan Simčič osobito je kvalitativno napredovao od 2007.godine do danas. Njegova vina iz linije Opoka spadaju među impresivnija bijela vina na svijetu, linija Selekcija dobar je primjer široko dostupnog luksuza, dok linija Classic predstavlja odličnu vrijednost za novac.

Među crnim vinima ističe se merlot Opoka, kojeg je Decanter nedavno proglasio drugim najboljim crnim vinom s područja bivše Jugoslavije. Te 2007. godine, baš kad je počeo Simčičev radikalni kvalitativni napredak, hrvatsko-slovenski odnosi dramatično su se pokvarili, jer je slovenska Vlada blokirala hrvatski ulazak u Europsku Uniju.

Pa su tako slovenska vina postala gadno nepopularna. Nepopularnost slovenskih vina koincidirala je s kvalitativnim usponom hrvatskih vina. Slovenska su vina prije desetak godina počela nestajati i iz restorana, a još više iz maloprodaje. Stoga Simčičev nedavni povratak u supermarkete predstavlja simbolični, ali i sadržajni zaokret u tom negativnom trendu.

Svaki razumni hrvatski ljubitelj vina želi da su mu slovenska vina široko dostupna, jer su dobra i uglavnom drukčija od naših. A nitko tako uvjerljivo ne reprezentira slovenska vina kao Marjan Simčič.

Danas smo u Sparu kupili Pinot Grigio (dio Simčičevih vinograda nalazi se s talijanske strane granice) iz 2017. godine iz linije Classic. Riječ je o blago maceriranom vinu boje starog zlata, s jakim voćnim aromama u kojima dominira kruška, srednje velikim tijelom, dugim mineralnim aftertasteom i glatkom elegantnom teksturom. Simčičev sivi pinot jedan je od najboljih na našem tržištu i predstavlja jako dobar uvod u portfolio ovog velikog klasičnog vinara.

Gastropreporuka Simčičev sivi pinot dobro ide uz sva suha mesa, tvrđe sireve, tartar biftek, tartar od tune, sushi s tunom ili gofom i prženu ili konfitiranu plavu ribu. Odličan je i sam, recimo u kasno popodne ili prije večere.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.