Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ferran Adrià najavio je ponovno otvorenje elBullija. Ali to više nije restoran

ferran-adria

Dvadeset i osam godina nakon što ga je otvorio, osam godina od zatvaranja i godinu dana otkad je dobio dozvole od lokalnih vlasti, neumorni katalonski chef Ferrán Adrià najavio je ponovno otvorenje elBullija. Ovoga puta kao istraživačkog centra u nekadašnjem kultnom restoranu.

Riječ je o ambicioznom projektu kojemu je cilj čuvanje elBullijeva naslijeđa. Naziv Exhibition Lab referira se na elBullijeva revolucionarna jela. Ona su već katalogizirana i možete ih pogledati OVDJE. elBulli 1846 će se prostirati na 1500 četvornih metara.

“Bit će to mjesto čistog eksperimenta, gdje ćemo testirati formate i recepte i razvijati svoja istraživanja,” rekao je Adrià u najavi. Ferrán Adrià trenutno radi na nekoliko projekata kojima je cilj sistematizirati i katalogizirati najbolji gastronomska znanja. Najvažniji su prva kulinarska Wikipedia i metodologija Sapiens za primjenu kreativnih procesa u kuhanju. U Exhibition Labu neće biti restorana, iako Adrià ostavlja otvorenu mogućnost za organiziranje pokoje privatne večere.

Zanimljiv je i izbor ljudi koji će raditi u elBulliju 1846. Riječ je o 20 profesionalaca različitih ekspertiza, od filozofa do kuhara, nutricionista i novinara, koji će istraživati nove kulinarske tehnike. Dio tima već je izabrala elBulli Fondacija koja upravlja projektom, a ostale će nominirati sam Adrià s chefom Joséom Andrésom. Centar bi trebao biti otvoren 2020. “elBulli nije postao poznat zbog jela nego zato što je tjerao ljude da misle. Taj duh produbit ćemo novom inicijativom,” rekao je Ferrán Adrià.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.