Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Barmenske superzvijezde Kratena, Berg i Caporale lansirali su novo piće – Muyu liker

caporale-berg-kratena-g

Muyu na kečuanskom znači sjeme. Tri su Muyu likera: Jasmine Verte, Chinotto Nero i Vetiver Gris. Već iz naziva je jasno da se u ovom slučaju s miksologijom miješa filozofija parfumera. Iza novog brenda je troje legendarnih barmena, Alex Kratena i Simone Caporale koji su svojedobno u londonskom Artesianu za barove napravili ono što je Redzepi u Nomi napravio za restorane, i Monica Berg koja upravo predvodi jednu novu koktelsku revoluciju kroz P(our) kolektiv.

Kako su objasnili u najavnim intervjuima, troje je barmena u kreiranju Muyu likera kombiniralo “stav nišnih parfumera sa svojim miksološkim etosom,” obraćajući se modernim barmenima koji traže nove radikalne okuse i neobične ali prirodne sastojke.
Na ideju za liker došli su kad su zajedno putovali u Amazonu. Htjeli su napraviti piće koje će aktivno promovirati biološku raznolikost i odgovorno korištenje resursa. Dio prihoda od prodaje svake bočice Muyua odlazi NGO-ovima koji se bave očuvanjem amazonskog ekosustava.

Kratena, Berg i Caporale liker su proizveli u suradnji s nizozemskoj obiteljskom De Kuyper Royal destilerijom s više od 320 godina iskustva u destiliranju likera. Muyu je poseban po tome što su barmeni koristili novi način spajanja okusa. Razvoj svakog likera počinje ekstrakcijom jedne note po kojoj se liker zove. U idućoj fazi rade se ekstrakti koji podržavaju i naglašavaju osnovnu notu.

Za Muyu se koristi niz tehnika, od parne destilacije i ekstrakcije pomoću CO2 do enfleuragea (izvlačenja aroma pomoću masnoća) i korištenja resinoida. Tako dobivene tekućine miješaju se s alkoholom, šećerima, kiselinama i vodom da bi se dobio liker.

“Prvi put smo u Amazoni bili 2016. istražiti potencijal amazonskih namirnica u koktelima. Ono što smo vidjeli bilo je toliko inspirativno da smo shvatili da ćemo, budemo li direktno nabavljali sastojke otamo, zapravo doprinijeti uništenju prašume,” objasnila je Monica Berg, “Zato smo tražili pomoć vodećih stručnjaka u izboru, koncentraciji i izvlačenju aromatičnih tvari biljaka, cvijeća i plodova. Komponente dolaze iz Grassea, grada u Francuskoj kojega zovu svjetskom prijestolnicom parfema, ili iz nizozemskog Chiedama poznatog po povijesnim destilerijama.”

Takav proces, kažu, omogućava kreiranje pića s kojim barmeni dobivaju neke od najboljih i najposebnijih sastojaka na svijetu, bez negativnog utjecaja na okoliš. Za lansiranje likera otvorit će pop-up butik u Londonu, koji će raditi od 19. do 23. veljače. Alex Kratena i Simone Caporale poznati su zagrebačkoj publici, sa svojih gostovanja i radionica na Zagreb Cocktail Weeku i u organizaciji distributera allez.hr.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.