Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinarska obitelj Škegro predvodi novi hercegovački val – ekstradjevičanska maslinova ulja

skegro

Portal Olive Oil Times ovih je dana objavio zanimljiv članak o obitelj Škegro, hercegovačkim vinarima koji su kraj Ljubuškog počeli proizvoditi ekstradjevičanska maslinova ulja. Hercegovačke masline tradicionalno se prodaju u Dalmaciju, ali ulje Krš obitelj Škegro najavljuje promjenu.

Na zadnjem NYOOC-u, prestižnom internacionalnom ocjenjivanju ekstradjevičanskih maslinovih ulja u New Yorku, Krš je osvojio zlato i Bosni i Hercegovini donio prvo priznanje u povijesti na tržištu vrhunskih ulja. Riječ je o samim počecima, ali i o važnoj inicijativi koja bi mogla utemeljiti novu proizvodnju kvalitetne i vrhunske hrane u BiH.

krs-ulje-skegro

Na širokim neiskorištenim potezima zemlje koji su razdvajali parcele, obitelj Škegro, poznata po vrlo solidnim žilavkama, vidjela je idealne položaje za masline od kojih se mogu dobiti vrhunska ulja. Na svojim su imanjima, ispričali su za Olive Oil Times, već imali masline koje je zasadio još njihov djed. S njima su se počeli učiti proizvodnji ulja. Pored tog maslinika zasadili su još 300 stabala, u idućih pet godina planiraju sadnju još dvjesto do tristo maslina. Sada uzgajaju oblicu, pendolino, leccino i cipressino. Škegrin Krš u Hrvatskoj distribuira tvrtka MIVA obitelji Mohor. Prodaje se za 89 kuna.

U Hercegovini, gdje su masline dio tradicije a veze s mediteranskom kulturom hrane jake, proizvodnja ekstradjevičanskih maslinovih ulja ubrzano raste. Masline su se stoljećima uzgajale u malim maslinicima od par stabala oko kuća, dok je danas pod maslinicima oko 400 hektara. Širenje i profesionalizacija uzgoja stvorili su potrebu za gradnjom novih uljara. Prvo zlato na važnom međunarodnom ocjenjivanju koje je osvojio Krš obitelji Škegro, vjerojatno neće ostati samo simbolični početak nove industrije u Hercegovini.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.