Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Netko je pokušao ubiti najslavnijeg napuljskog pizzaiola Gina Sorbilla

sorbillo-g

U noći s utorka na srijedu stari centar Napulja probudila je gadna eksplozija. Bomba je eksplodirala na ulazu u jednu do najpoznatijih napuljskih pizzerija u Via dei Tribunali. Meta je bio vlasnik, pizzaiolo Gino Sorbillo. Nakon što se smirila panika, Sorbillo je na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj obavještava javnost da je njegova pizzeria zatvorena zbog bombe, ali će se uskoro ponovno otvoriti. “Prijetnje mi ne mogu ništa, ako popustim ja, past će cijeli povijesni centar grada,” poručuje Sorbillo.

Eksplozija, aktivirana u 1:30 ujutro, razorila je prizemlje pizzerie i napravila tisuće eura štete. Ovo nije prvi napad na Sorbillov lokal.
Gino Sorbillo je velika zvijezda na ovoj sceni, ne samo zbog znanja o pizzi koja se potvrdio na najjačim natjecanjima i visokim plasmanima u najutjecanijem talijanskom vodiču Gambero Rosso, nego i zbog goleme energije koju je ulagao u svoj imidž i promociju.

sorbillo-nyc
Ben Stiller i Gino Sorbillo

Kad ne peče pizze, a kad navale turisti njegova pizzeria izbacuje ih više od 1000 dnevno, Sorbillo putuje po svijetu i nastupa na cooking showovima, daje intervjue i reklamira veliku napuljsku tradiciju pizza. Njegov lanac danas ima nekoliko pizzeria po Italiji i u New Yorku, Papa Franjo blagoslovio je njegovu pizzu, a gradonačelnik New Yorka Bill De Blasio je jede redovito. No, Sorbillov život daleko je od idiličnog.

Kad mu je prije par godina izgorila pizzeria u Napulju, Sorbillovi susjedi u kvartu tvrdili su da ju je zapalila Camorra. Sorbillo je poznat kao jedan od rijetkih ugostitelja koji odbija platiti pizzo, postotak koji mafijaške bande traže za “zaštitu”. I ne samo to, Sorbillo se javno suprotstavlja mafiji. Tri dana nakon što mu je izgorila pizzeria na zgarištu je naloži peć, očistio ulaz, stavio stolove i stolice na ulicu i počeo servirati pizze kao da se ništa nije dogodilo. Isto najavljuje i sada nakon bombe.

sorbillo-papa

Gino Sorbillo zanat je učio od oca, devetnaestog djeteta u obitelji pizzaiola s 21 djetetom. Svi su pekli pizze. “Prava Napolitana zapravo nema tajne,” tvrdi Sorbillo, “Poanta je u jdenostavnosti i poštivanju nekoliko pravila. Iskreno, ne podnosim ljude koji pizzu predstavljaju kao komplicirano jelo” Ovim pristupom, Sorbillo je ipak uspio promijeniti percepciju svog zanata i pizzaiole iz statusa drugorazrednih kuhara promovirao u cijenjenu profesiju.

Ipak, ništa ga ne može izvući iz stvarnosti mjesta koje ga je stvorilo. Službeno još nema potvrda, ali očigledno je da u Italiji svi vjeruju kako je eksplozija pred pizzeriom novo upozorenje napuljske mafije. Mnogi u Italiji ne vole Sorbilla, misle da se previše producira i ne predstavlja baš uvijek dovoljno ozbiljno ugled Napolitane. Ali to nije ništa prema onome koliko ga očigledno ne podnosi napuljska mafija.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.