Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Donald Trump konačno je uspio poslužiti burgere na prijemu u Bijeloj kući (i odmah objaviti laž o tome)

trump-burgeri

Shutdown je američki izraz za blokadu državne uprave koja nastupa kada Kongres u propisanom roku ne odobri novi proračun. To se u pravilu događa zbog sukoba Kongresa i Bijele kuće oko neke stavke ili politike vezane uz proračun i događalo se gotovo svakom predsjedniku. Budući da je sada američki predsjednik Donald Trump, i shutdown je izmakao svakoj kontroli, pa je ovo najdulji u povijesti, nastao zbog Trumpovog inzistiranja da se u novom proračunu odobri par milijardi dolara za gradnju zida prema Meksiku.

S obzirom da Trump tvrdi kako je ponosan što je izazvao blokadu administracije i da nema namjeru popuštati Demokratima oko zida, nema izgleda da shutdown uskoro prestane, što u Americi izaziva niz problema. Ovo je, među ostalim, i drugi shutdown koji će se pamtiti po fast foodu. Predsjednik Obama i potpredsjednik Biden tijekom shutdowna izazvanim sukobom oko Obamacarea hranili su se u Shake Shacku, a Donald Trump je morao naručiti burgere, pomfrit i salate kako bi u Bijeloj kući imao što ponuditi pobjednicima nacionalnog sveučilišnog prvenstva u footballu ekipi Clemson Tigera, jer kuhinja Bijele kuće ne radi dok traje shutdown.

To, naravno, nije prošlo nezapaženo, prvo zato što se zna da se američki predsjednik hrani isključivo fast foodom, cheeseburgerima, pomfritom i pohanom piletinom. Ponekad i burritosima kad mu treba podrška latinoameričkih birača, ali od toga je nakon izbora odustao. Vrhunac Trumpove kulture prehrane, tvrde njegovi suradnici, je poneki (dobro pečeni) biftek na državnim ceremonijama gdje mu zaista ne smiju poslužiti burgere. Sve drugo odbija, i onda kada time vrijeđa domaćine državnih posjeta, i buni se zbog menija koji ne uključuju njegovu omiljenu hranu čak ni kada je sam domaćin u Bijeloj kući.

Prema onome što su američki novinari zbrojili na temelju iskaza zaposlenih u Bijeloj kući, Trump svaki dan pojede nešto više od 2400 kalorija fast fooda, koji mu dostavljaju uglavnom iz McDonald’sa i KFC-a, što zbog sigurnosnih provjera znatno komplicira život u Bijeloj kući. Trumpov liječnik ovaj je režim prehrane ocijenio ispravnim jer je Trump “potpuno zdrav, u savršenoj formi i nije pretio,” dok su ga njegovi suradnici pokušali prodati kao štednju proračunskog novca. No, kako je u svojoj biografiji objasnila Michele Obama, predsjedničke obitelji same plaćaju svu svoju hranu u Bijeloj kući izvan onoga što se priprema za protokolarne događaje, pa ni taj argument za predsjedničku opsesiju fast foodom nije prošao.

Stotinjak burgera, pomfrita i salata za prijem igrača Clemson Tigera u Bijelu je kuću dostavljeno iz McDonald’sa, Wendy’sa i Domino’sa i Trump tvrdi da ih je platio iz svog džepa, jer zbog shutdowna Bijela kuća nije mogla podmiriti račun. Kako nijedna vijest o Trumpu ipak ne može proći bez laganja i preuveličavanja, u njegovim je tvitovima pedesetak hamburgera brzo naraslo na stotine. Točnije, na 300 hamburgera.

“We have 300 hamburgers, many, many french fries — all of our favorite foods, great American food”,” ponosno je objavio Trump s fotografijom ovog neobičnog buffeta. Do govora koji je održao igračima i trenerima, brojka je narasla na tisuću hamburgera. “Zbog shudowna sam imao izbor dočekati vas bez hrane ili vam dati male brze salate koje bi napravila Prva dama zajedno s drugom damom. Onda sam rekao, vi dečki ne jedete salate, pa sam poslao po nekih tisuću hamburgera.” Koje je u tvitu objavljenom nakon prijema iz nepoznatog razloga nazvao “hambenderima” i nije propustio primijetiti da su ih sportaši riješili u sat vremena.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.