Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NEW YORK 2019. Mislite li i vi da je burek hrvatski nacionalni specijalitet?

burek-NBA

Na utakmici New York Knicksa i Indiana Pacersa odigranoj u petak, obilježen je Dan hrvatske baštine. Prije utakmice, hrvatska klapa iz Astorije, centra hrvatske iseljeničke zajednice u New Yorku, otpjevala je američku himnu, na poluvremenu je skupina Hrvatska ruža plesala linđo, ali ni zanimljiva izvedba himne ni veliki hrvatski grbovi u Madison Square Gardenu nisu izazvali ni približno toliko reakcija kao jedan detalj na semaforu.

U pauzama utakmice, naime, gledatelje su zabavljali učenjem hrvatskih riječi koje su se prikazivale na video zidu. I među tim riječima, koje su naravno sve imale neke veze s hrvatskim naslijeđem i identitetom, pojavio se burek . Ili “boo-rek” kako je objašnjeno na video zidu, predstavljen praktički kao hrvatsko jelo koje se radi sa sirom ili mesom. Burek su dijelili i u dvorani. Na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini provalila se lavina reakcija. Ne samo zbog kulturne aproprijacije kako doživljavaju proglašavanje jelom hrvatske gastronomske tradicije, nego i zbog toga što, kako je podsjetila većina komentatora, burek sa sirom ne postoji.

Burek je samo s mesom, a ono što mi zovemo burek sa sirom je sirnica. Taj argument je notoran ali nije jako čvrst. Kao što je opće poznato, burek (börek) je generički turski izraz za razne vrste slanih i slatkih savijača i gibanica, koja vjerojatno potječu iz Perzije. Burek u Bosni može biti samo s mesom, ali nije pogrešno ako u hrvatskoj burekom zovu i inačicu sa sirom, u Turskoj možete dobiti i burek sa sirom i sa špinatom. Najveće pitanje ove koloritne epizode je, naravno, koji se genije dosjetio burek predstavljati kao tradicionalno hrvatsko jelo? Tko god to bio, možda i nije puno pogriješio.

Burek je u kuhinju balkanskih naroda ušao s Otomanskim carstvom, koje je kao što znamo sezalo sve do Sinja i Siska. Turci su nam ostavili arambašiće, japrake, musake i dolme, usvojili smo baklave, razvili sarme, pite i niz drugih jela. Turska kuhinja i njeni univerzalni levantinski elementi ostavili su dubok trag u hrvatskoj tradicionalnoj kuhinji. Može li se onda i burek tehnički, etimološki i čisto kulturološki, kao jedno od najomiljenijih uličnih jela u Hrvatskoj, svrstati u tu kategoriju?

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.