Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tajvanski Bao je nova vrsta senzacije na londonskoj street food sceni

bao-g

Za Bao glasaju i kritičari i gosti. Ovaj mini lanac tajvanskih restorana ulične hrane izrastao je iz štanda na Netil Marketu u Hackneyu. Vlasnici Shing-Tat Chung, Wai-Ting Chung i Erchen Chang, prvi su fiksni lokal otvorili 2015. u Lexington Streetu u Sohou. Do danas su ih otvorili tri i dobivaju samo dobre ocjene. A ni redovi ne posustaju. 

bao-lokal

bao-sank

Kad smo u petak ručali u Baovu većem lokalu u Fitzroviji, ugrabili smo zadnja dva mjesta u izlogu. Kad smo 45 minuta kasnije odlazili, na ulaznim se vratima guralo sedam ili osam ljudi, a novi su upravo izlazili iz Ubera.

Bao je specijalist za xiao chi, mala tajvanska ulična jela i naravno bao, lagano, pareno pjenasto bijelo mliječno pecivo koje je zadnjih godina postalo jedan od omiljenih svjetskih formata brze i ulične hrane.

bao-london
bao-meni

Bao drži pet vrsta baoa, od klasičnog preko onoga od konfitirane svinjetine, crnog bakalara do veganskog od daikona. Prvo smo probali onaj s crnim bakalarom, koji je bio jako hrskav, i poslužen s ozbiljno ljutim umakom, te klasični sa svinjetinom. Peciva su zaista oblačići, lebdece lagana, jako fina i jako mala. Osnivači tvrde da su recepturu razvijali godinama.

Klasični bao rade sa savršeno pečenom svinjetinom koja se topi ustima, utopljenom u umak od slatkih začina i čilija te s puno fermentiranog zelenja i prahom od kikirikija na vrhu.

bao-black-cod
Black cod bao
bao-classic
Klasični bao s fermentiranim povrćem i prahom od kikirikija

Pa smo još naručili prženu piletinu, koju neki londonski kritičari smatraju najboljom u tom gradu, veliki batak s debelom, jako začinjenom mirisnom hrskavom korom serviran s ljutim BBQ umakom i svježim žumanjkom usoljenim u sojinom umaku, pa neku vrstu tatakija od govedine odležane 40 dana u bijeloj soji koja je bila okej, te odličnu, mirisnu zdjelu riže s ukiseljenim daikonom, moždinom i usoljenim žumanjkom.  

bao-piletina
Neki londonski kritičari Baovu pohanu piletinu proglašavaju najboljom u gradu
bao-govedina
Govedina odležana 40 dana u bijelom sojinom umaku

Sve smo to, skupa s dva tajvanska piva, čašom francuskog malbeca, i uključenim servisom platili točno 50 funti, što je za centar Londona jeftino.

Dobre cijene, solidna hrana i vrlo precizno brendiranje, od bijelih uniformi osoblja, do samonaručivanja zaokruživanjem jela na letcima koje dobijete umjesto menija, učinili su Bao velikim hitom u gradu prenatrpanom svim mogućim etničkim street food restoranima.

BAO

31 Windmill Street, London

HRANA +3/5  PIĆE 3/5  AMBIJENT 3/5  SERVIS 2/5,

kartice Visa, Mastercard

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.