Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

ULTIMATIVNI BOŽIĆNI VINSKI SHOPPING 1. DIO 11 široko dostupnih i zaista dobrih vina

vodic-vina

Došli smo do zadnjeg predblagdanskog vikenda. Ovih dana svi idemo u shopping, pa je zato najprirodnije na svijetu objavljivati vodiče za kupnju. Naš smo vodič za kupnju vina podijelili u dva nastavka. Danas objavljujemo dobra, katkad i izvrsna vina u široko dostupnom cjenovnom rangu do 60 kuna, a u subotu ujutro objavit ćemo listu za shopping u kategoriji do 70 do 250 kuna. Evo 11 vina koja nam se najviše sviđaju, mogu se kupiti u supermarketima i ne koštaju više od 60 kuna.

1. Marko Fakin Malvazija 2017. 60 kuna, Vrutak

izbor-fakin

Fakinova malvazija iz 2017. nije samo najbolje istarsko vino u ovom rangu cijena, nego i jedno od najboljih hrvatskih vina koja se mogu kupiti za manje od deset eura. Fakinova je malvazija cvjetna, raspjevana, šarmantna i nije izgubila ni gram svježine. Izvrstan primjer vrhunskog vina za mali novac.

2. Belje Vrhunska graševina 2017. 50 do 55 kuna, svi bolje opskrbljeni dućani

en-primeur-grasevine-2018-belje

Ovo je vino jedan od nedovoljno valoriziranih klasika hrvatske vinske industrije. Beljska graševina sa zlatno crnom etiketom košta smiješno malo s obzirom na kvalitetu. Grožđe za Vrhunsku graševinu iz Belja bere se u nekoliko navrata, kako bi se osigurali i svježina, ali i onaj medni, lagano botritični okus koji graševinama daje dodanu vrijednost. Izvrsno gastronomsko vino.

3. Mihalj Graševina 2017. Spar, oko 45 kuna

en-primeur-grasevine-2018-mihalj-grasevine

Mihaljeva Graševina iz lanjske berbe najbolja je vrijednost za novac među svim vinima na ovoj listi. Šteta je što se može kupiti samo u Sparu. Branko Mihalj čovjek je koji bere ekstremno kasno, i koji se dosljedno drži parole velikog Joška Gravnera da ne postoje prekasne berbe.

Mihalj zatim sporo vinificira, dugo drži vina u podrumu, pa ih pušta na tržište otprilike godinu dana poslije berbe ili još kasnije. Krajnji rezultat je raskošna, duboka, široka graševina prepuna zrelih voćnih aroma, s visokim alkoholima, ali i s dovoljno svježine da bi vino ostalo balansirano. Branko Mihalj jedan je od najboljih slavonskih vinara uopće, što premalo hrvatskih potrošača vina zna, jer su se njegove buteljke prije nedavnog ulaska u Spar mogle piti jedino u restoranima.

4. Iločki podrumi Bijeli pinot 2017. u svim boljim trgovinama, 35 kuna

ilocki-bijeli-pinot-g

Ovaj nositelj Decanterove brončane medalje najbolje je vino u Hrvatskoj do pet eura. Lanjski Bijeli pinot Iločkih podruma uljasto je, intenzivno, ultra aromatično  vino s dugim završetkom. Neobično ozbiljno vino za tako mali novac.

5. Enjingi Graševina 2016. (navojni čep) Spar i Vrutak, 55 do 60 kuna

Mlada vina starog kutjevačkog majstora ostavljaju vrlo solidan dojam. Riječ je o pomalo staromodnoj vinifikaciji s možda previše prezrelih elemenata, koji nisu najbolje balansirani. Nadalje, ovo vino šuplje je na srednjem nepcu što je, međutim, problem većine hrvatskih vina koja su mnogo skuplja. Ali bouquet Enjingijeve graševine, koji miriše na bogatu zlatnu Slavoniju, naprosto je neodoljiv.

6. Medea Malvazija 2018. Vivat, 35 kuna

en-primeur-malvazija-2018-medea1

Medea spada među domaće pionire buteljiranja vrlo mladih vina. Njena ovogodišnja malvazija koju smo prvi put kušali prije mjesec dana, očekivano je razigrana i svježa, ali sadrži i dovoljno ozbiljnih, pravih vinskih nota, i kad je riječ o strukturi i kad je riječ o aromama. Šteta što nije šire dostupna,

7. Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2016. većina supermarketa, 49 kuna

casillero

Cabernet Sauvignon s etiketom Casillero del Diablo vjerojatno je najprodavanije buteljirano crno vino na svijetu, koje dobiva solidne ocjene. Godišnje se prosječno napuni oko devet milijuna boca. Regularna cijena ovog čileanskog bestselera iza kojeg stoji golema poluprivatna tvrtka Concha y Toro, kod nas se vrti oko 10 eura. No, uoči blagdana cijena pada na 50-tak kuna. Casillero del Diablo precizno je napravljeno vino koje za tih pedesetak kuna isporučuje čiste mirise cabernet sauvignona (cassis, borovnice, kupine) nešto tanina, malo dima i onaj neobavezni ali slasni okus lakših crnih vina koji se fenomenalno slaže s burgerima, ćevapima, svinjskim krmenadlima i sličnom roštiljskom hranom. Doma redovito držimo bar tri ili četiri buteljke.

8. Mihalj Merlot 2016. Spar, oko 60 kuna

Iskreno govoreći, puno više volimo Mihaljev Cabernet Sauvigno, koji spada među vodeća crna vina Slavonije, Baranje i Podunavlja. No, u našim smo lokalnim Sparovim dućanima pronašli samo merlot, koji je sočan, voćan, zabavan i još uvijek supstancijalan. Dobro, lakopitko crno vino.

9. Badel Graševina Vezak 2017. masovno dostupno, oko 30 kuna

grasevina-vezak

Ova hrskava, uglavnom suha i jako voćna graševina može se pohvaliti Decanterovom medaljom, što dovoljno govori o pažljivoj vinifikaciji i dobrom grožđu daruvarskih vinograda. Izvrsna vrijednost za novac. Plus sjajno dizajnirana etiketa.

10. Belje Kvalitetna graševina masovno dostupno 25 do 30 kuna

belje-kvalitetna-grasevina

Još jedan Decanterov osvajač medalja u kategoriji do 4 eura. Baranjski vinogradi koji okružuju beljsku vinariju, gotovo nikad nisu izloženi pretjeranim kišama i gotovo uvijek dobivaju vrlo mnogo sunca. Ovo voćno, hrskavo i sadržajno vino dokaz je da se u takvim bogomdanim uvjetima ne može pogriješiti.

11. Iločki podrumi Kvalitetna graševina 2017. masovno dostupno, 25 do 30 kuna

ilocki-grasevina

Ova se graševina razlikuje od drugih vina iz slične kategorije po tome što je hrskavija, na okusu kiselija, ali na aftertasteu dulja. E sada, u nekim drugim berbama Iločka Kvalitetna graševina znala je nadmašivati niz vrhunskih graševina drugih proizvođača. No, verzija iz 2017. jako je dobra za svoju cijenu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.