Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Jučer su u Vivatovom vinskom baru novinari sami degoržirali Sibonove pjenušce

sibon-degorziranje

Međimurska vinarija Sibon sinoć je u Vivatovom vinskom baru u Martićevoj priredila minijaturni tehnički spektakl. Gospoda iz Sibona na prezentaciju su donijeli pupitres pun nedegoržiranih boca pjenušca, mašinicu za degoržaciju, mali stroj za začepljivanje, pa još i napravu ze stavljanje etiketa. Svatko od nazočnih na Sibonovoj degustaciji mogao je sam degoržirati pjenušac, pa izabrati želi li manje slatki ili slađi dosage, začepiti vino šampanjskim čepom i napokon napisati svoje ime na etiketi, što je sve zabavilo petnaestak nazočnih novinara. 

sibon-vivat

Sibon je osnovan prije osam godina kao vinarija specijalizirana za pjenušava vina. Obje se linije pjenušca, Extra Brut sa 4 grama šećera i Brut s 11 grama, proizvode od sorte šipon, koja je unatrag desetak godina poznatija kao pušipel, i koja svakako jest najprepoznatljivija međimurska bijela sorta. Sibon Brut osvojio je srebrnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama.

Oba su vina prilično solidna, s tim da je Brut vrlo bogat i zaokružen, te stilom pomalo podsjeća na Charles Heidsieck Brut Reserve, omiljeni šampanjac Decanterovih sudaca. Sibonova vina, koja distribuira Vivat, još su jedan dokaz da je Međimurje podesan prostor za proizvodnju pjenušaca.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Jučer su u Vivatovom vinskom baru novinari sami degoržirali Sibonove pjenušce

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min