Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sezonu malih božićnih klasika nastavljamo sa salenjacima, pomalo zaboravljenim zimskim kolačem koji se vraća

salenjaci-g

Salenjaci su jedna od onih malih narodnih slastica koje pokazuju koliko se finoće može naći u najrustikalnijim starim receptima. Salenjaci su zimski kolači, koji su se zbog korištenja svinjskog sala u receptu u pravilu pekli tijekom kolinja, a onda se njihova sezona protezala do iza Božića.

S desecima globalnih trendova i food fadova koji su promijenili način na koji pečemo i jedemo kolače, salenjaci su s godinama nekako pali u drugi plan. I vjerojatno nema boljeg vremena da se vrate od sadašnjeg, kada vodeći chefovi, restorani i proizvođači hrane dosta uspješno revaloriziraju najbolje hrvatske tradicionalne sastojke, u koje vrhunski proizvodi od domaćih, prirodno uzgojenih svinja svakako spadaju.

Svinjsko salo jedini je sastojak u ovom nostalgičnom božićnom kolaču za koji se morate malo potruditi oko nabave i to svakako učinite. Možete ga zamijeniti maslacem, ali upravo je salo ono što salenjacima daje njihov posebni karakter i bogatstvo. Potrebno je i malo strpljenja u izradi tijesta, jer salenjaci, hrvatska verzija millefeuillea, moraju dobiti raskošnu lisnatu teksturu i ostati prhki i lagani. Za punjenje salenjaka odabrali smo marmeladu od manga i breskve francuske firme Bonne Maman. Mango i breskva možda nisu prva asocijacija na salenjake, ali mango je jedan od najklasičnijh parova svinjetini, a ova marmelada je bomba koncentriranih voćnih okusa i nije preslatka, pa će odlično raspjevati bogato masno tijesto i štaub šećer kojim se salenjaci posipaju. Želite li baš tradicionalne okuse, Bonne Maman od marelice ili višnje salenjacima će dati okuse kakve pamtimo iz kuhinja naših baka.

Salenjaci

Tijesto

  • 1 kg glatkog brašna
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 7 dl mlijeka
  • 2 žličice soli
  • 2 žlice šećera
  • 1 jaje
  • 2 dl ulja
  • 40 dkg samljevenog sala

Punjenje

  • Bonne Maman od manga i breskve (ili marelice želite li klasičnije okuse)

Za posipanje

  • šećer u prahu

listići badema po želji

Ugrijte pećnicu na 220 stupnjeva.

Aktivirajte svježi kvasac dodajući smrvljenu kocku u malo mlakog mlijeka. Pustite da se digne. Od kvasca i svih preostalih sastojaka umijesite tijesto i ostavite da stoji pola sata. Na hladnoj površini razvaljajte tijesto, namažite salom, preklopite i istucite. Ako treba još malo razvaljajte da dobijete tijesto debljine oko 1 centimetar. Preklopljeno tijesto sa salom ostavite stajati još pola sata. Onda ga izvadite, razvaljajte, premažite salom, preklopite, istucite. Ponovite postupak još jednom, ukupno tri puta. 

bonne-maman-breskva-mango-ID

Gotovo tijesto razvaljajte na debljinu 1 centimetra i razrežite na kvadrate veličine 5 centimetara. Na svaku kockicu stavite žličicu marmelade i zarolajte od kuta bližeg sebi dijagonalno, da dobijete roščiće. Salenjake složite na pleh prekriven papirom za pečenje i pecite 20 minuta. Pečene salenjake izvadite na rešetku da es ohlade, pa pospite šećerom u prahu.

 

 

Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s tvrtkom Nikas, ekskluzivnim distributerom brenda Bonne Maman

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.