Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako složiti luksuzni božićni dar koji nije ekscentrično skup

remy-g

Mnogi ljudi za Božić umjesto pojedinačnih poklona vole dobivati košare i gift boxove. Velike robne kuće poput Harrodsa, Harvey Nicholsa, Selfridgesa i Printempsa svake se godine natječu u slaganju i aranžiranju što atraktivnijih božićnih poklon kutija. Složeni su darovi uzbudljivi zato što se ne veselite jednom poklonu, nego maloj grupi poklona, od kojih svaki može biti povezan s drugim.

I naše smo božićne košare, osmišljene u suradnji s Remy Martinom, jednim od najuglednijih proizvođača konjaka, sastavili tako da svaki njihov element komunicira s glavnim sastojkom u košari.

A taj je glavni sastojak Remy Martin 1738 Royal Accord. Remy 1738 Royal Accord nastao je u čast odluke kralja Louisa XV (“royal accord”) da utemeljitelju tvrtke Remy Martin dopusti sadnju novih vinograda na najboljim položajima u regiji Cognac. Tako je Remy Martin svega 14 godina nakon osnivanja kuće, postao kraljevski konjak.

remy-1738

Remy Martin 1738 moćan je, zaokružen i raskošan konjak, s kompleksnim bouquetom kojim dominiraju šljive, suho voće i marmelade od smokava, dok se na okusu osjete karamele, začini i tamna čokolada. On je mnogo ambiciozniji od većine konjaka koje vidite na policama kafića i trgovina, ali nije posebno skup. Remy 1738 primjer je dostupnog luksuza.

Uz taj vrhunski konjak, kojem kao da je prirodno mjesto ispod bora, u našu smo prvu božićnu košaru dodali manufakturnu crnu čokoladu Amedei Toscano Black Ova obiteljska tvrtka već desetljećima spada među najbolje manje čokolaterije na svijetu. Toscano Black odlično se slaže i sa snažnom strukturom i sa začinskim i čokoladnim mirisima i okusima Remya 1738.

Loison panettone, jedan od najboljih koje smo probali, ovdje je stoga što baš kao I konjak, pripada prirodnom ambijentu blagdanske sezone, kao i zbog jakih voćnih nota u bouquetu Remy Martina 1738. Naposljetku, dodali smo istarsko maslinovo ulje jer mislimo da najbolji hrvatski gastronomski proizvod obavezno treba ući u repertoar ambicioznih božićnih darova, ali i zato da ova košara ne bi otišla u preslatkom smjeru.

No, ono što ovoj hedonističkoj kuhinji i njenoj glavnoj zvijezdi 1738 Royal Accordu daje najzanimljiviju podršku je nišni parfem. Pairing ekskluzivnih artizanskih parfema s visokom kuhinjom i finim pićima trend je koji je zadnjih godina očarava chefove i majstore destilere. Roja Dove Reckless u ovom boxu nije slučajno. Kreiran na povijesnoj parfemskoj cyphre formuli iz  vremena Remy Martinovog kraljevskog dopuštenja, ovaj parfem s 1738 Royal Accordovim će se plemenitim tamnim voćnim aromama, okusom smeđeg maslaca i toplih začina složiti sa svojim parfemskim notama gorkog kakaa, tonke, kardamoma i klinčića i mekim kremastim i drvenim tonovima u pozadini.

E sada, cijeli ovaj božićni dar, kad zbrojimo cijenu svih njegovih elemenata osim parfema, košta oko tisuću kuna,  premda sadrži neke od najboljih stvari na svijetu koje se mogu kupiti u Hrvatskoj. Ova je košara, baš kao i sam Remy Martin 1738, zaista primjer dostupnog luksuza.

 

Fotografije/Šimun Šitum
Styling i pairing s parfemima/Juraj Sotošek Rihtarec 
Lokacija/Noel, Zagreb

Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s Coca-Colom, vlasnikom brenda Remy Martin

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.