Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na Masonovoj kućici probali smo kakav je zapravo hot dog u krafni

krafdog

Za Mason Burgers & Stuff sad već možemo reći da je naturalizirani zagrebački brend. Nakon što su burgeri njegova osnivača Ivana Zidara dvaput zaredom pobijedili na Zagreb Burger Festu, Mason se na Fuliranje vratio na doslovno centralnu poziciju, u kućicu na sredini Strossmayerova trga u kojoj se kobrendirao s Rakijarnicom. Budući da ga zagrebačka publika već dobro zna, Mason je na Advent došao s logičnom kombinacijom starih hitova i novih izuma. Na Masonovoj se kućici tako peku dva burgera, Mason od 180 dana odležane junetine s pancetom, jajem na oko i BBQ umakom i Smokey Dolac o dimljene junetine s dimljenim sirom kumica s Dolca i majonezom od pancete.

Novu ponudu čine kraf dogs. Hot dogovi su jedan od najjačih trendova na Adventu ove godine, i na Fuliranju se u toj disciplini dosta ozbiljno natječu, od El Tora preko Ateliera Køkken do Timea, hot dogovi dolaze s posebnim recepturama kobasica i hrenovki i zaista raskošnim dodacima. Masonov se razlikuje po pecivu. Kraf dog je hot dog u pecivu od tijesta za krafne. Imaju tri verzije, Natural s domaćom hrenovkom i coleslawom, Smokey s mesarskom kobasicom, dimljenim sirom s dolca i majonezom od pancete, dakle, hot dog verziju Smokey Dolac burgera te Spicy, s pikantnom mesarskom kobasicom, kiselim papadew papričicama i umakom od dimljene paprike i fermentiranog čilija.

Probali smo Spicy, kobasicu od govedine i svinjetine koju poslužuju s puno umaka i posutu s dosta crnog sezama. Kobasica je vrlo ukusna, fino dimljena i lijepo začinjena, umak je blaži nego što smo očekivali, ljutina čilija se ne osjeti ali je okus paprike bogat, dok su kisele papričice sasvim okej. Donut dogovi izazvali su senzaciju na internetu kad su se prije tri godine pojavili kao zajednički izum američkog lanca Krispy Kreme i jednog lokalnog drugoligaškog bejzbol tima, The Wilmington Blue Rocksa.

Njihov kraf dog od divovske Krispy Kreme krafne, naravno s debelom šećernom glazurom, Ball Park hrenovke, umaka od maline i tone hrskave slanine, brzo je prešao granice lokalnog stadiona i počeli su ga replicirati na stotinama sajmova i festivala. Zanimljivo je da Mason ovo jelo, koje realno spada u Epic Mealtime kategoriju, radi kao gourmet hot dog (Zidar je ipak završio pekarstvo na školi Paul Bocuse). Peciva su mala, nema divljačkih glazura, nema tona hrskave slanine ni previše umaka. Glavne zvijezde Masonovih kraf dogova ipak su kobasice i domaći umaci, a pecivo od tijesta za krafne, koje se zbog ograničenih uvjeta adventskih kućica mora pržiti unaprijed i čuvati u vrećicama, hladno i malo smežurano, ostaje tek dovitljiv način izdvajanja iz adventske ponude. Kraf dogovi koštaju 34 do 36 kuna, burgeri su 65 kuna.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.