Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KANSUI Zagreb bi bio sretan i sit grad kad bi svaki street food pjevao kao poke i vindaloo Vida Nikolića na Fuliranju

vid-nikolic

Poke je havajsko jelo od sirove tune, koje tko zna zašto sve do nedavno nije došlo u Hrvatsku.
Poke se priprema od sojina umaka, sezama, sezamova ulja, wakamea. mladog luka i slatkog luka poput vidalie.

Poke što ga priprema Vid Nikolić u kućici Kansui na zagrebačkom adventskom fuliranju, jako je aromatičan, bogat, prepun dobro odmjerenih začina i očaravajuće svjež.

Gospodin Nikolić u svojoj verziji koristi još i marinirani đumbir, furikake, majonezu od wasabija i surimi, što bismo radije preskočili. Surimiju usprkos, Nikolićev poke najbolje je jelo koje smo dosad probali na Fuliranju te predstavlja fenomenalnu vrijednost za novac za 45 kuna.

Bili bismo jako sretni kad bismo svakodnevno, a ne samo za božićne blagdane, mogli uživati u Nikolićevu pokeu za taj novac.

Vindaloo je, pak, tradicionalno indijsko portugalsko jelo, koje se smatra jednim od najljućih curryja uopće. Nikolićev vindaloo je prepun toplih indijskih začina, s optimalno gustim umakom, lijepo poluraskuhanim krumpirom, i vrlo solidnom, profesionalno očišćenom , nemasnom janjetinom.

Riječ je o jednom od najaromatičnijih kuhanih jela koja se pripremaju na Fuliranju, ali koje nažalost nije ni približno ljuto kao što bi vindaloo morao biti. Probali smo to ispraviti dodavanjem čilija ali nije puno pomoglo.  No, recimo da Hrvati bas ne vole ljuto, pa taj mali falsifikat pravog profila vindalooa gospodinu Nikolić nečemo uzeti za zlo. Kansui na Fuliranju ima još jedan hit, Sticky Toffee desert, puding s karamelom i šlagom od pravog vrhnja začinjenim cimetom.

Ova toplo-hladna utjeha dolazi u visokoj čaši u koju treba duboko zakopati da bi se dobili slojevi toplog pudinga, finog svilenog karamela i laganog šlaga, riječ je o bogatom, lijepom desertu u kojemu ništa nije preslatko, sve je dobro začinjeno i zaokruženo ali nakon vatrometnih okusa vindalooa i pokea bio je malo preblag.

Ramen nismo probali jer su ga u ponedjeljak imali oko sedam popodne. Dan prije u isto vrijeme kad smo bili na Fuliranju, tonkotsu ramen se prodavao punom parom i ljudi su na njega čekali u redovima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.