Prva žena u Americi s tri Michelinove zvjezdice je Dominique Crenn. Francuska chefica ovo je zasluženo priznanje dobila za svoju poetičnu modernističku kuhinju u restoranu Atelier Crenn u San Franciscu, jednom od najboljih američkih restorana.
Ova zvjezdica nosi posebno značenje ako se uzme u obzir da je Crenn među najglasnijim kritičarima rodne diskriminacije u tradicionalnim restoranskim klasifikacijama. Kuhinja Dominique Crenn je progresivna i puna emocija, njezino djelovanje na globalnoj restoranskoj sceni je pametni aktivizam koji ukazuje na ključna pitanja inteligentnije politike hrane.
View this post on Instagram
Od otvorenja 2011. Atelier Crenn promovira progresivno, ponekad avangardno kuhanje, s menijima koji izgledaju kao pjesme inspirirane prirodom. Dominique Crenn je utrla put restoranima poput Vespertinea i Dialoguea. Prije nekoliko mjeseci u Milanu, na gala večeri povodom proglašenja pobjednika San Pellegrinova izbora za najboljeg mladog chefa na svijetu, kušali smo “hranu za ptice”, jelo od sjemenki čiji nismo veliki fanatici, ali te hrskave sjemenke, udružene s nešto klorofila i nekoliko sjajnih fermentiranih gelova, pokazale su kako jednostavni sastojci mogu postići gotovo metafizičku vrijednost.
Dominique Crenn vas, kao i svi zaista veliki chefovi, svojim jelima navodi na razmišljanje o svim aspektima gastronomije, istovremeno vas puštajući da naprosto uživate ako niste raspoloženi za filozofiranje. Upravo razumijevanje te tanke linije između intelekta i emocije, drame i jednostavnosti, razdvaja velike chefove od svih ostalih.
U svijetu trenutno samo pet šest žena ima tri Michelinove zvjezdice. To su Elena Arzak u Arzaku, Anne-Sophie Pic za Maison Pic, Nadia Santini za Dal Pescatore, Luisa Martelli Valazza za Al Sorriso, Carme Ruscaleda za Sant Pau i sada Dominique Crenn za Atelier Crenn.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.