Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Interspar mora platiti 65.000 kuna prodavačici kojoj su dali otkaz zbog dvije fete pršuta

interspar-zadar

Priča Suzane Šešo prije tri godine je dobila zasluženo veliku pažnju javnosti. Ova je prodavačica u zadarskom Intersparu dobila izvanredni otkaz pod optužbom da je materijalno oštetila kompaniju jer je na radnom mjestu napravila sendvič s dvije fete pršuta koji je iz vitrine uzela golim rukama, i pojela sendvič a da nije platila pršut. Ovaj slučaj podsjetio je na jednu od sramotnijih činjenica hrvatskog tržišta, uvjeta rada u hrvatskim lancima supermarketa, jednom od najunosnijih biznisa u zemlji.

Gospođa Šešo se, međutim, odlučila boriti i tužila je Spar zbog otkaza. Zadarski sud odbio je njenu tužbu pa je slučaj otišao na drugostupanjski sud u Zagrebu. Kako javlja ezadar, zagrebački sudac Danijel Ukić uvažio je gotovo cijelu tužbu gospođe Šešo, i presudio da Interspar nije smio dati izvanredni otkaz prodavačici te da njen radni odnos zapravo nikad nije ni prestao, jer jer otkaz “nije dopušten”. Tako da će formalno ostati zapisano da je gospođa Šešo bez posla ostala na dan završetka suđenja u Zadru, a Interspar joj mora isplatiti 23.093 kune odštete sa zateznim kamatama i sedam bruto plaća, sve su svemu nešto više d 60.000 kuna u roku od osam dana.

“Konzumacija dvije šnite pršuta u vlasništvu tuženika ipak ne predstavlja osobito tešku povredu radne obveze zbog koje nastavak radnog odnosa, uz uvažavanje okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nije moguć,” rekao je sudac Ukić. Izvanredni otkaz smije se dati ako radnik počini “kaznena djela u svezi s radnim odnosom.” Sudac ne vidi što bi u dvije šnite pršuta uzetih bez rukavica bila kazneno djelo, a Interspar nije dokazao ni tvrdnje da je Šešo prekršila Kućni red, u kojemu konzumacija neplaćene robe jest zabranjena, ali nije predviđena kazna izvanrednog otkaza.

Uostalom, na suđenju je utvrđeno da Interspar nema ni formalnu obvezu stalnog korištenja rukavica, a gospođa Šešo dodala je da je Uprava štedjela na rukavicama i prodavačima ih “davala na kapaljku.”

I zadnje, najporaznije, proizlazi iz razloga zbog kojih je gospođa Šešo uopće odlučila pojesti sendvič na poslu. Ona je, kako je rekla, tog dana imala previše posla, jer je uz rad na odjelu delikatesa morala još slagati palete i raditi u skladištu. Kao što se svi kao obični kupci možemo uvjeriti svaki dan, hrvatski supermarketi štede na radnoj snazi do ruba izdržljivosti. Kad je nakon nekoliko sati tog tempa osjetila slabost, odlučla je brzo nešto pojesti “da se ne sruši” i da može nastaviti raditi. Tako je uzela dvije šnite pršuta. Intersparova odšteta od 65 tisuća kuna nije jedini ishod ovog slučaja. Gospođa Šešo je u međuvremenu iselila iz hrvatske i kaže da je našla bolji posao u Austriji. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.