Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jeste li dosad probali šest godina odležani pjenušac za manje od 100 kuna? Mi do jučer nismo

freixenet-g

Katalonski gigant Freixenet poznat je po izvrsnim vrijednostima za novac. Cordon Negro i Brut Nature Vintage već desetljećima dominiraju svjetskim tržištima jer za smješno niske cijene isporučuju milijune i milijune boca vrlo korektnih pjenušaca proizvedenih tradicionalnom metodom, od sorti Parellada,  Macabeo i Xarel·lo. Na tim se sortama bazira više od 90 posto ukupne produkcije cave, katalonskog pjenušca.

U Hrvatsku je ovih dana stigla manje poznata Freixenetova etiketa Meritum Gran Reserva, koja kad je riječ o pjenušcima, nadmašuje bilo koji value for money na našem tržištu.

freixenet-gran-reserva-2012-ID

Vino se zove Gran Reserva Meritum, iz berbe 2012. Da bi cava mogla nositi oznaku gran reserva, mora dozrijevati na kvascima barem trideset mjeseci. Freixenetov Meritum dozrijeva najmanje 40 mjeseci, što je godinu do godinu i pol dulje od dobrog broja masovnih non vintage šampanjaca.

I taj Meritum danas, šest godina poslije berbe i s četrdesetak mjeseci dozrijevanja na kvascima, košta samo 96 kuna (65 plus PDV u veleprodaji). Što je manje od većine hrvatskih pjenušaca koji se u prodaju puštaju poslije 18 mjeseci dozrijevanja.

Osim fenomenalne cijene, Meritum se odlikuje i bitnim zaokretom u odnosu na dominantni Freixenetov stilski rukopis. Freixenetovi pjenušci, ne računajući  vrlo posebna niskotiražna izdanja poput Case Sale i Cuveea D.S, karakteristični su po vrlo laganom tijelu, visokoj svježini i mirisu po CO2.

Meritum je pak vino srednjeg, vrlo bogatog tijela, raskošnog perlanja i punog okusa, s kompleksnim aromama koje se kreću od kvasca preko korice kruha do pečenih jabuka. Radi se o ozbiljnom, elegantnom, umjereno hedonističkom pjenušcu s puno karaktera, koji se dobro slaže s hranom.

Gastropreporuka Meritum smo probali uz sushi s tunom i kozicama, zatim uz dimljeni losos i marinirane haringe, što su sve očekivano uspješne kombinacije. No, neobično je što je Meritum vrlo dobro podnio susret s moćnim, masnim i slanim francuskim roquefortom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.