Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Milanu je proglašen najbolji panettone za 2018.

panettone-vignola-2018

U Milanu je upravo proglašen dvostruki pobjednik Re Panettone, službenog godišnjeg ocjenjivanja najboljeg panettonea. S božićnom sezonom počinje sezona panettonea, velike klasične talijanske slastice koja se danas jede u cijelom svijetu. Od Milana do Napulja, božićni blagdani nisu počeli dok se ne počne poklanjati i jesti panettone Milanu, U ocjenjivanju zanatskih panettonea napravljenih s domaćim starterima bez dodanih konzervansa, koji traju maksimalno dva mjeseca (industrijski se rade za prodaju unutar šest mjeseci).

Kod zanatskih se panettonea ocjenjuje desetak stvari, od boje i mirisa teksture i konzistencije tijesta, izgleda kore, kvalitete kandiranog voća, izgleda i rasporeda mjehurića, do balansa okusa i aftertastea. Jedan od ključnih kriterija je svježina, kvaliteta koja na tržištima poput hrvatskog gdje su dostupni samo industrijski panettoni, ostaje zasad nepoznato iskustvo.

10 najboljih panettonea na planeti po mišljenju talijanskih gastro kritičara

panettone-ocjenjivanje

Panettone se mijesi, diže i peče nekoliko dana, dok se starteri naravno uzgajaju godinama. U očekivanju najutjecajnijeg izbora, onoga na kojemu ocjenjuju talijanski slastičarski eksperti i gastro kritičara, službeno natjecanje Re Panettone objavljuje pobjednike u nekoliko profesionalnih kategorija i jednoj amaterskoj. Re Panettone zadnje dvije godine dodjeljuje i svoj certifikat za originalne domaće panettone napravljene po rigoroznim propozicijama. Ovogodišnji pobjednik dolazi s juga Italije. 

NAJBOLJI TRADICIONALNI PANETTONE

Slastičarnica Vignola, Solofra, Avellino

vignola

Iako je pobjednik u kategoriji tradicionalnih, ovaj panettone ne dolazi iz Milana nego iz Kampanije, iz Solofre u provinciji Avellino. U slastičarnici Vignola izrađuje ga Raffaele Vignola, jedan od najzapaženijih talijanskih slastičara zadnjih godina. Drugo i treće mjesto pripalo je slastičarnicama Mennella iz mjesta Torre del Greco kraj Napulja i Italiju Vezzoliju iz In Croissenteria Laba u mjestu Carobbio degli Angeli kraj Bolonje.

INOVATIVNA DIZANA SLASTICA GODINE

Slastičarnica Vignola, Solofra, Avellino

panettone-vignola-2018

Raffaele Vignola briljirao je i u ovoj kategoriji, koja je zapravo njegov domaći teren. Vignola je postao poznat po smjelim , ponekad eskcenttičnim eksperimentima poput panettonea s aktivnim ugljenom, ali u vrhu svih izbora ostaje sa svojim perfektnim klasičnim verzijama s tek malim pomacima. Njegov panetton s kakao maslacem i melasom, medom iz irpinijskih brda i madagaskarskom bourbon vanilijom smatra se jednim od najviših dosega ove talijanske slastičarske tradicije.

I njegov pobjednički inovativni panettone je velika posveta klasici, točnije Genovi. Napravljen je s đenovskim DOP bosiljkom i kandiranim limunom. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.