Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Dubrovniku sutra počinje najveća svjetska konferencija o tunama, dolazi 750 stručnjaka, ekologa, političara…

iccat-konferencija

Međunarodna komisija za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) najveće je i najvažnije svjetsko tijelo za praćenje i upravljanje stokovima tuna i tunama sličnih riba. Hrvatska je ove godine domaćin njezinog 21. posebnog godišnjeg sastanka.

U Dubrovniku će od 12. do 19. studenog raditi 750 svjetskih stručnjaka, predstavnika ministarstava i državnih agencija, predstavnika EU, nevladinih organizacija, ribarskih i ekoloških udruženja i sl. Kompletan trošak konferencije plaća se iz proračuna Europske unije. Osim što će produljiti fazu popunjenosti dubrovačkih hotela i restorana, to što se ova konferencija održava u Hrvatskoj izuzetno je značajno zbog domaće proizvodnje tune koja se nameće kao sve jači ekonomski faktor.

nobu-kali

Nobu Matsuhisa u Kali Tuni

“Uzgoj tune je okosnica hrvatskog ribarstva zbog same vrijednosti proizvodnje, ali i činjenice da se na ovu djelatnost nadovezuju i druge djelatnosti poput plivaričarskog ribolova male plave ribe koja služi kao hrana za tune, ali i drugih sektora. Osim toga, kompletan uzgoj tuna se odvija na otocima pa je ova aktivnost izuzetno važna sa socio-ekonomskog aspekta za lokalne otočne zajednice.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u najavi konferencije, “Smatramo da je došlo vrijeme da se kroz novi upravljački okvir na odgovarajući način prepoznaju specifičnosti ribolova i uzgoja tune na sub-regionalnoj razini u Jadranu, poput primjerice potrebe za produljenjem plivaričarske ribolovne sezone kao i dodatnom fleksibilnošću u dijelu uzgoja.“

Hrvatska uzgaja i izvozi plavoperajnu tunu, najskuplju vrstu na tržištu, koja odlazi u neke od najpoznatijih restorana na svijetu. Prošle godine Kali Tuna sklopila je ugovor s lancem restorana chefa Nobu Matsuhise. Kilogram te tune u nabavi košta više od 600 kuna.

Međunarodna komisija za zaštitu atlantskih tuna osnovana je 1966. godine u Brazilu. Hrvatska je Konvenciju o osnivanju ICCAT Komisije potpisala 1997. godine i danas je među 52 potpisnice. Na godišnjim sastancima ICCAT-a raspravlja se o statistikama, stanju ribljih stokova, organizacijskim pitanjima i mjerama kontrole i nadzora. ICCAT-ovih istraživanja i inicijative vrlo su utjecajne u donošenju međunarodnih propisa i nacionalnih zakona o kontroli izlova i uzgoja tune, a obvezujući akti Komisije određuju i kvote izlova za potpisnice Konvencije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.