Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Na službenom otvorenju vinarije Galić priređen je postmodernistički spektakl kakav Slavonija možda dosad nije vidjela

galic-otvorenje-g

Kutjevo je malo, mirno, tradicionalno mjesto. Kad se u Kutjevu otvara nova vinarija, očekujete tamburaše, kulene, velike komade mesa na ražnju i djevojke iz lokalnog kulturno umjetničkog društva u narodnim nošnjama. Svečano otvorenje vinarije Galić, trenutno najsuvremenije u Hrvatskoj, pretvorilo se, međutim, u postmodernistički spektakl kakav Slavonija dugo nije vidjela.

galic-otvorenje

Glavna tema tog nevjerojatnog događaja, održanog u golemom šatoru preko puta vinarije, bio je zapravo svemir. Kako se o novoj Galićevoj vinariji pisalo, zbog njene modernosti, kao o svemirskom brodu hrvatskog vinskog biznisa, tako su organizatori eventa odlučili vinariju predstaviti kao svemirski brod koji je sletio u regiju koja prolazi kroz krizu, ali i kao medij koji bi Slavoniju mogao povesti prema budućnosti.


galic-catering

galic-otvorenje-plesacice1

Na ulazu u šator, kordon manekena srebrnih lica, u crnim sakoima bez košulja, goste je usmjeravao u prostor kojim je s velikog ekrana dominirala slika svemira punog zvijezda. Onda se u kratkom filmu nekoliko puta i doslovno spominjala metafora o vinariji kao svemirskom brodu. Zatim su plesačice u stiliziranim SF kostimima nastupile pred lokalnim biskupom, dok su za šankovima uz ljubazne konobare vino točili, doslovno, interaktivni roboti, koji su svojim mehaničkim rukama gostima pružali propisno napunjene čaše graševine.

galic-otvorenje- barmeni
Glazbena je kulisa uglavnom bio electro funk, koji je savršeno odgovarao tamnom, naglašeno futurističkom ambijentu cijelog događaja.
Kao što Vinima Galić treba čestitati na jednoj od najvažnijih investicija u hrvatsku vinsku industriju, tako i samom Josipu Galiću valja odati priznanje što je odobrio ovaj postmoderni, duboko subverzivni spektakl, koji više pripada zagrebačkim klubovima ili atriju Muzeja suvremene umjetnosti nego malom konzervativnom  mjestu u zaspaloj Slavoniji.

No, u tome i jest poanta: modernitet mora doći u samo srce Slavonije, umjesto da Slavonci stalno odlaze u Zagreb ili dalje u Europu. Ovo flambojantno otvorenje vinarije Galić osmislio je i realizirao Boris Lešić, vlasnik marketinške agencije Studio Conex.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Na službenom otvorenju vinarije Galić priređen je postmodernistički spektakl kakav Slavonija možda dosad nije vidjela

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min