Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Belićeva mlada ulja pokazuju da se i u ovom žanru sortnost relativno lako prepoznaje

belic-ulja

Duilio Belić šampion je hrvatskih monosortnih ulja. Belić u Rapcu proizvodi više od deset vrhunskih jednosortnih ulja, koja iz godine u godinu dobivaju visoke ocjene u Flos Oleiu i drže visoku cijenu na tržištu.

Ovih smo dana probali nekoliko Belićevih posve svježih, tek isprešanih ulja, koja sa svim drugim istarskim mladim uljima dijele glavne zajedničke značajke: jarku zelenu boju koja zapravo podsjeća na absint, svježinu i zelenost na nosu te intenzivnu pikantnost, voćnost i gorčinu na okusu.

Zanimljivo je, međutim, kad se kušaju jedno pored drugog, da se ta ulja ipak značajno razlikuju, što pokazuje da sortnost dolazi do izražaja čak i u ovom najekspresivnijem, najdivljijem i nama najdražem stadiju razvoja maslinovih ulja, tek nekoliko dana poslije prešanja.

belic-ulja-olea

Duilio Belić, kao i drugi istarski maslinari, smatra da je 2018. bila apsolutno fenomenalna godina za vrhunska, čista, ispravno prerađena maslinova ulja.

U srijedu navečer otvorili smo bočice nove buže, novog leccina i nove ascolane tenere. Buža je istarska sorta s malim prinosom ulja, dok su leccino i ascolana talijanske sorte, s tim da se leccino u Istri masovno uzgaja još od četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Teoretski, buža bi morala biti intenzivnija od ascolane i leccina. U stvarnosti, najintenzivnije, najmirisnije i najpikantnije ulje od tri koja smo probali, ove je godine dala ascolana tenera. Belićeva Ascolana tenera je ljuta kao otprilike Tabasco ili tek neznatno manje i miriše pomalo egzotično, i čija ugodna gorčina traje jako dugo, poput aftertastea ozbiljnog Pouilly Fumea.

Druga po intenzitetu bila je buža, također ljuta, vrlo zelena, šparogasta, s čistim mirisima netom pokošene zelene trave, s laganim primjesama kadulje i lišća i stabljike rajčice.

Leccino je, pak, pokazao da i u ovoj ultrajakoj kategoriji postoje elegantna ulja.

Belićev novi Leccino čini nam se smirenijim i zaokruženijim od ascolane i buže, ali još uvijek dovoljno temperamentan da bi opravdao neodoljivu senzualnost istarskih mladih ulja.

Dok su ascolana i buža u sadašnjoj fazi ulja za krvavo meso, jače sireve i jednostavno pripremljene ugljikohidrate, leccino, s rosno zelenim mirisima, manjim stupnjem gorčine i slojevitim voćnim elementima, idealan je za bijelu ribu ili škampe.

Duilio Belić ove je godine možda dosegao najvišu kvalitetu ulja dosad. A riječ je o jednom od svega nekoliko kontinuirano svjetski relevantnih hrvatskih uljara.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.