U Zagrebu se unatrag nekoliko godina razvila kultura dobre i jeftine hrane. Tu kulturu, neophodnu baš svakom većem gradu, čine lokali koji rade na niskim troškovima, ali s poštenim odnosom prema poslu i, najvažnije, s dobrim ukusom.
Stoga je ovu top listu bilo relativno lako sastaviti. Naravno, u gradu rade i zalogajnice s još nižim nižim cijenama od ovih, ali prema našem iskustvu, treba ih izbjegavati.
Evo, dakle, pet zaista dobrih i jeftinih lokala koje možemo preporučiti bez grižnje savjesti .
U Marinada Baru, u tek nekoliko kvadrata prostora prodaju se ekspertno pripremljena, jako ukusna jela od male plave ribe, kozica i dagnji, s puno povrća. Dakle, fino, ekstremno zdravo i cjenovno apsolutno prihvatljivo. Marinada Bar jedan je od najvažnijih street food lokala u Zagrebu. Većinu prometa čine jela za van pakirana u praktičnim prozirnim plastičnim kutijama, tako da odmah vidite što ste dobili.
Već legendarna Šalša na Trešnjevci ovih je dana nadmašila samu sebe, pa smo je morali staviti u naslov. Naime, goveđi obrazi u Zagrebu koštaju između, recimo, 70 i 140 ili 150 kuna. U Šalši koštaju samo 44 kune, što je valjda najbolja vrijednost za novac ove godine u Zagrebu. Isto toliko koštaju i lazanje. Obrazi se prodaju za ručak, dok navečer možete jesti burgere za 39 kuna.
Heritage, koji već godinama vodi na TripAdvisorovoj listi najboljih zagrebačkih restorana (što nije preporuka) minijaturni je dućan s raznim hrvatskim tapasima, pokojom salatom i platama pršuta, kulena i sira. Heritage je prilično civilizirano mjesto, koje ne dopušta takeaway.
Gužve, katkad i redovi u Budweiseru koji je sve prije nego mali, pokazuju da taj naš susjedski favorit zna što radi. Roštilj je redovito među najboljima u Zagrebu, velike salate su korektne, mnogi gosti naručuju gotova dnevna jela čija se cijena kreće između 33 i 58 kuna, a zanimljivo je i dobro što je Budweiser polako počeo paziti na detalje, pa su ovo ljeto skoro svakodnevno držali svježi habañero.
Ovu 31 godinu staru instituciju, prvi pravi zagrebački sendvič bar, već iz sentimentalnih razloga ne smijemo preskočiti pri nabrajanju najboljih zagrebačkih jeftinih mjesta. Bazični sendviči poput sendviča sa šunkom i dalje koštaju manje od 20 kuna, dok su najskuplje jelo komadići bifteka za 43 kune. Pingvin radi do duboko u noć, što je njegova dugogodišnja strateška prednost.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.