Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Predsjednik talijanske udruge za certificiranje napoletanskih pizza APN javno je napao O’Haru

sergio-miccu

Prošlog tjedna na Facebook stranici Associazione Pizzaiuoli Napoletani Croazia, objavljena je izjava predsjednika te organizacije Sergia Miccùa. Associazione Pizzaiuoli Napoletani (APN) jedna je od dvije organizacije koja certificira autentične napoletanske pizze. Gospodi Miccu u svom je obraćanju napao zagrebačku pizzeriju O’Hara. Točnije, napao je osobno vlasnika Ivana Vanjaka.

“Obzirom na objave koje se pojavljuju na Facebooku,

Predsjednik APN-a Sergio Miccù članu Ivanu Vanjaku izjavljuje da ako njegova pizzeria O’Hara prodaje pizze napoletane, to je zahvaljujući napoletanskim pizzauolima koji su ga naučili umjetnosti izrade iste,” stoji u objavi, “I znajte dobro da otvaranje talijanskih pizzerija nosi više dobrog nego lošeg i za hrvatske pizzerije. Znajte da je konkurencija pomogla razvoj i rast pizzerija u zemljama gdje su Talijani (napoletani) otvorili pizzerije i omogućili ljudima da upoznaju pizzu napoletanu.

Neugodno sam iznenađen što baš g. Vanjak, član APN, ulazi u rasprave protiv drugih pizzaiuola, bilo da su hrvatski ili strani.

Predsjednik udruge, kojoj i on sam pripada, ga podsjeća da je prikupio potpise iz cijelog svijeta za zaštitu umjetnosti i vještine pizzaiuola iz cijelog svijeta, pa tako i za hrvatske pizzaiuole, te da je nedopustivo da itko govori protiv pizzaiuola bez obzira iz koje zemlje dolazili”.

Iz ovog neobičnog priopćenja nije jasno na što je točno reagirao predsjednik APN-a, ali rasprava koja se razvila ispod te objave bila je nešto jasnija. Nakon par tipičnih ostrašćenih internetskih komentara, administratori APN Croazia pozvali su sudionike da njihov thread ne koriste za osobne rasprave jer “namjera objave nije bila da se nekoga javno spali na lomači.”

Objasnili su da se predsjednikova reakcija odnosi na objave na O’Harinom Facebook profilu “koje na neki način diskreditiraju Udrugu APN – Associazione Pizzaiuoli Napoletani” pa je predsjednik odlučio objaviti isto tako javno da od svih članova očekuje da poštuju pravilnik Udruge i kodeks pizzaiuola. “APN je legitimna udruga koja želi uzdizati vještinu i trud svih pizzauola i omogućiti im da kroz Udrugu lakše ostvare svoje snove i dostignu ciljeve.”

Nakon toga, na izjavu Sergia Miccùa odgovorio je osobno Ivan Vanjak. “Poštovani, ako smatrate da je ispravno objavljivati neutemeljene optužbe prema članu APN-a, O’Hara Zagreb neće više biti vaš član. O’Hara Zagreb ili ja osobno nikad nismo govorili protiv drugih pizzaiola bez obzira iz koje zemlje dolazili. Kao sto šte nas javno prozvali, očekujemo i ispriku zbog klevete.”

aph-ohara

Jedna je čitateljica komentirala da je APN-ov potez pogrešan, jer javno napadanje članova udruženja, kako je objasnila, smatra potpunom suprotnošću onome što bi udruga koja promovira profesionalnost trebala biti. “Vi kao udruga upravo takve izjave ne bi smjeli imati. Čovjeka nazovete i s njim riješite nedoumice a ne ovako. Ali ok, razvidno je da ste grešku prepoznali, “ napisala je čitateljica.

Rasprava je završila molbom APN-a Ivanu Vanjaku “da prestanemo s ovim javnim prepiskama. Pokušajmo zajednički raditi za dobrobit Udruge i svih pizzaiuola. Nema potrebe za ovakvom komunikacijom unutar Udruge”. Vanjak nije htio prihvatiti takvo objašnjenje. “Ne znam zbog čega ovo radite ali nije za dobrobit nikome. Smatrate da bih trebao šutjeti na javne prozivke? Niti ste mi objasnili o čemu se ovdje radi niti me kontaktirali osobno za rješavanje po meni nepostojećeg problema,” odgovorio je Vanjak. Jučer smo oko ovog slučaja kontaktirali osnivača O’Hare Marina Vanjaka, ali gospodin Vanjak zasad ne želi komentirati.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.