Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kratki pregled revolucionarne povijesti Veuve Cliquot Rosea, ikonografskog rose šampanjca koji upravo slavi 200. obljetnicu

Jedna od najvećih šampanjskih kuća Veuve Cliquot ove godine slavi 200. obljetnicu svog non vintage rose šampanjca. Veuve Cliquot Rose nije važan samo za Veuve Cliquot, već za cjelojupnu  vinske industrije.

Žena zaslužna za ovaj šampanjac, Barbe-Nicole Ponsardin, jedna je od vodećih figura u povijesti proizvodnje vina. Rođena u bogatoj obitelji proizvođača tekstila, u 21. godini i udala se za Françoisa Cliquota, bankara, trgovca i vlasnika obiteljske vinarije u Champagni. Ova udaja gurnula je Barbe Nicole malo ispod njezina socijalnog ranga, jer njezinu ocu gradonačelniku Reimsa Ponceu Jeanu Nicolasu Philippeu Ponsardinu, kući su dolazili Napoleon i Josephine Bonaparte, dok je Cliquotov život bio nešto prozaičniji i dosta vezan za zemlju.

cliquot-madame

Madame Barbe-Nicole Ponsardin Cliquot

Da stvar bude gora, François Cliquot se ubio (radi sramote su rekli da je umro od tifusa) kad je Madame Cliquot imala svega 27 godina, i osim bogatstva ostavio joj veliki biznis koji je morala preuzeti. Pokazalo se da je gospođa Cliquot imala podjednako veliki talent za vinarstvo i za biznis. Koristeći novac obitelji Cliquot dramatično je repozicionirala vinariju, fokusirajući proizvodnju isključivo na šampanjce.

Cliquot šampanjce je, pak, počela proizvoditi u potpuno novom stilu. Početkom 19. stoljeća kad se sve to događalo, šampanjci su bili slatki, s velikim perlama i drugom fermentacijom koja se odvijala na talogu u položenim bocama, nakon koje se šampanjcima dodavao šećer kako bi se balansirala kiselina. Šampanjci su bili i  relativno mutni.

rose-veuve-cliquot

Gospođa Cliquot revolucionarizirala je proces proizvodnje šampanjaca. Uvela je remuage, postupno okretanje boca u podrumu kojim se talog izvlačio u grlić boce, što joj je omogućilo da 1816. godine uvede degoržiranje kao obavezni korak u proizvodnji šampanjca. Degoržiranje s remuageom postalo je lakše i gubilo se manje vina. Zadržala dosage nakon degoržiranja, ali njeni šampanjci bili su pića dramatično drugačijeg stila, elegantna, svježa, vibrantna vina koja su se lakše pila i bolje odražavala kvalitetu baznih vina.

Koristeći dvostruke obiteljske veze u visokom društvu, Barbe-Nicole Ponsardin Cliquot svoj je novi, moderni šampanjac promovirala na europskim dvorovima i u salonima i prva je u champagni počela izvoziti vina na zatvoreno rusko tržište.

Vinarija Cliquot još je 1777. proizvodila rose šampanjce. Dugo se smatralo da su bili i prvi, no kasnija istraživanja pokazala su da je najstariji dokumentirani rose proizvela šampanjska kuća Ruinart, još 1764. U njihovim arhivama pronađen je računovodstveni izvod o prodaji jedne boce rosea.

veuve-cliquot

Veuve Cliquot još je 1777. prozvodio rose šampanjce

Ne zna se od kojih se sorti proizvodio rose u 18. i početkom 19. stoljeća. Danas se u Champagni koriste chardonnay, pinot noir i pinot meunier, dok je nekad bilo dopušteno puno više sorti poput fromenteaua, petit mesliera ili pinot blanca.

Povjesničari su sigurni da su se prvi rose šampanjci dobivali maceracijom, produljenim kontaktom mošta s kožicama crnih sorti prije fermentacije. U vrijeme gospođe Cliquot, nije bila rijetkost da vinari rose šampanjce dobivaju bojanjem vina tamnocrvenim sokom od bazginih bobica.

Rose šampanjci isprva su se prodavali kao Oeil de Perdrix stil (jarebičino oko), u Champagni su bili fascinirani bakrenocrvenom bojom šampanjaca koja ih je podsjećala na oči tek ulovljenih jarebica. Iz komercijalnih razloga preimenovali su ih u rozet, a kasnije u rose. Neki proizvođači i danas čuvaju tradiciju i koriste oeil de perdrix na etiketama.

No, madame Cliquot uvijek je mrzila te tamne, slatke ružičaste šampanjce i odlučila ih je promijeniti dodavanjem crnog vina u osnovni blend. Nova tehnika stvorila je rose d’assemblage, elegantne rose šampanjce kojima su vinari kupažiranjem mogli precizno definirati i održavati stil i karakter. Ova tehnika danas je standard u proizvodnji rosea.

“Ta inovacija koju je gospođa Cliquot uvela 1818. bila je vizionarski potez,” rekao je povodom 200. obljetnice Veuve Cliquot Rosea njihov šef podruma Dominique Demarville, “Sve što dosad znamo o povijesti rose šampanjaca pokazuje da je potražnja za njima postojala još i prije 200 godina, što znači da nije riječ o trendu već o stalnom tržištu.” Na kojemu Veuve Cliquot Rose i danas drži čvrstu poziciju.

U moru novih brendova, stilova i frivolnih vina koja stvara hiperprodukcija pogonjena nezasitnom globalnom potražnjom za pjenušavim vinima i roseima, Veuve Cliquot Rose, jedan od najpopularnijih brendova i najzastupljenijih na Instagramu, i dalje je šampanjac s kojim možete na miru sjesti, koncentrirano uživati u njemu i svaki se put iznova uvjeriti da i nakon dva stoljeća legendi, promocije i brendinga, u čaši i dalje imate pravo, dobro vino.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.