Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sinoć smo se u Takenoku još jednom uvjerili da se sake izvrsno slaže s hranom

masumi-takenoko-yumedono

“Sake je zapravo lakše slagati s posve različitim jelima nego vino,” ustvrdio je jučer Dominique Grandemenge, europski ambasador Masumija  jedne od najuglednijih sake kuća u Japanu, koja je utemeljena u 17. stoljeću i još je u vlasništvu iste obitelji.

Okej, jasno je da čovjek koji službeno, godinama zastupa jedan brand mora svim mogućim argumentima hvaliti svoju robu. To mu je posao. Svejedno, neobično je kada Francuz tvrdi da sake, piće od fermentirane riže, u gastronomiji funkcionira bolje od vina.

masumi-takenoko-sake-lineup

Dominique Grandemenge je, međutim, logično branio svoju tezu: “Sake nema ni tanine ni visoke kiseline, dakle one elemente koji pojedine tipove vina čine idealnim uz jednu vrstu hrane, ali neugodnima ili čak neprihvatljivima uz drugu vrstu hrane. Sake ja gastronomski univerzalan.”

Gastronomska podesnost sakea vrlo je dobro došla do izražaja na večeri u Takenoku priređenoj u utorak navečer, gdje smo probali četiri Masumijeva sakea. Kao aperitiv točio se pjenušavi sake koji je, baš poput šampanjca, refermentirao u boci. Uz vrlo snažno začinjeni tiradito od japanskog gofa poslužen je bazni Masumijev sake Karakuchi Gold, koji je odlično podnio žestoke arome u tiraditu.

masumi-takenoko-sparkling

Uz odlično pržene, hrskave kozice u kadaifu uz koje smo dobili eterični, cvjetno-herbalni dresing, servirao se prestižni, jako elegantni Ki-Ippon Kakaruchi (riječ Karakuchi doslovno znači suh).

Premda bismo uz tako pripremljene rakove načelno pili neki čvršći sauvignon blanc kako bi kiselinom kontrastirali slatkoću i težu teksturu kozica, ovaj se sake sjajno složio s Takenokovim kadaifom.

masumi-takenoko-kadaif

Naposljetku, uz prvorazrednu kolekciju sushija i sashimija otvoren je Yumedono Daiginjo. Daiginjo je jedan od najviših stilova sakea, za koji se koristi riža koja je minimalno 50 posto polirana, što znači da se minimalno 50 posto svakog zrna riže odstranjuje. Za Yumedono, što znači kuća snova, koristi se pak riža koja je 60 posto polirana.

Yumedono je kompleksno piće bogatog cvjetno-začinskog bouqueta, glatke, uljaste teksture, perfektnog balansa i vrlo dugog završetka u kojem se uopće ne osjeti 17 posto alkohola.

Ovaj briljantni sake podjednako je uspješno podnio i mineralnu ribu punu joda i slatke mochije, pa smo se na licu mjesta uvjerili u njegovu gastronomsku univerzalnost. Sake je definitivno, barem na Zapadu, restoransko piće budućnosti.

No, ta procjena vrijedi za zaista vrhunski sake, a ne za ona grozna industrijska pića koja su se prijašnjih godina u Europi i kod nas pridavala za vrlo mali novac, i koja mirišu po loše destiliranoj rakiji.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.