Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Acrobat 2. listopada u Takenoku priređuje sake večeru s uglednom japanskom kućom Masumi

masumi-sake-g

U zagrebačkom restoranu Takenoko u utorak 2. listopada zagrebačka tvrtka Acrobat priređuje svoju prvu sake večeru. Glavni gost večere je Dominique Grandemenge, predstavnik japanske kuće Masumi, premium brenda sakea koji Acrobat distribuira u Hrvatskoj.

Grandemenge će u Hrvatskoj održati dvije edukacije, u lošinjskom hotelu Bellevue i u zagrebačkom Takenoku 2. listopada te masterclass u restoranu Time dan kasnije.

U veljači smo bili na prvom tastingu Masumi sakea održanom u Hrvatskoj. Sake je zadnjih godina osvojio svjetsku gastronomiju. Najbolje japanske destilerije ušle su na liste najboljih svjetskih restorana i pokrenule dvoznamenkasti rast izvoza sakea iz Japana.

masumi-sake-tasting

Glavni kanal prodaje i dalje su japanski restorani, ali opsežne liste premium i super premium sakea postale su norma u svim žanrovima, od fine dininga do bistroa i barova. Glavni promotori sakea su upravo sommelieri i vinski kritičari, riječ je ipak o vinu od riže.

Masumi je destilerija iz japanskog grada Suwa u prefekturi Nagano, udaljenog dva sata vožnje od Tokija, od 1662. u vlasništvu obitelji Miyasaka koja ju je utemeljila. Dosad smo kušali četiri Masumi etikete. Rižin pjenušac nefermentiran u boci, izrazito je svježe piće punog okusa. Karakuchi Gold je Masumijev meki, kompleksni bazni sake od nepolirane Miyamanishiki riže i Nagana.

masumi-sake-yumedono-daiginjo

Masumi Yumedono Daiginjo sake

Prava atrakcija su dva Masumi premium sakea, Karakuchi Kiippon i Yumedono. Karakuchi Kiippon spada u Junmai Ginjo sake, koji se proizvode bez dodatka alkohola, od riže kojoj je poliranjem odstranjeno najmanje 40 posto zrna. Karakuchi Kippon napravljen je fermentaciju dviju sorti, najcjenjenije Yamadanishiki riže iz Hyoga i Miyamanishiki iz Nagana kojima je radi finese dodana i treža sorta Hikogokochi iz Nagana. U sakeu, koji je delikatnost i visoku eleganciju dobio poliranjem riže i specifičnim tehnikama fermentacije, dominiraju note komorača i jako lijepi sklad slatkoće i kiseline.

Yumedono spada u super premium klasu Daiginjo, jednu od najviših klasa sakea. Riječ je o jednom od najplemenitijih pića koje smo probali za dugo vremena, koje samo za sebe objašnjava zašto se zapadna gastro scena zaljubila u sake. Yumedono je proizveden s dodatkom Yamadanishiki riže, kojoj je po standardima ove kategorije poliranjem odstranjeno najmanje 50 posto zrna (u ovoj klasi ponekad se odstranjuje i 70 posto zrna) i dodan mu je destilirani alkohol.

Ovaj višestruko nagrađivani sake s pravom nosi nadimak Lav u čaši. Pun aroma cvijeća, dinje, grožša i višanja, na afterasteu otkriva sušene marelice i ostavlja trag glatke suhoće. Ovaj sake ima čist, prepoznatljiv miris anisa koji na nosu ipak ostaje elegantan, na okusu ima tek naznake slatkoće, vrlo je odmjeren, svjež, velikog tijela i savršeno otmjen i zaokružen.

Iako je na progresivnom američkom, kineskom i južnoazijskom tržištu napravio bum, sake se tek probija u Europi. Na njegovo najveće europsko tržište, Veliku Britaniju, otpada tek 2 posto ukupnog japanskog izvoza sakea. Stoga je svaka sake večera koju distributeri i sommelieri organiziraju u Hrvatskoj pionirski pothvat, koji vječno zaostajuću hrvatsku restoransku scenu povezuje s relevantnim svjetskim trendovima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.