Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Hrvatsku je stigao Charles Collin, brand iz Côte des Bar, trenutno najvruće šampanjske regije

charles-collin-fb

Wine Folly ove je godine proglasio Côte des Bar najzanimljivijom regijom u cijeloj Champagni. Côte des Bar bliža je Chablisu nego Reimsu, ima nešto topliju klimu od tipične šampanjske, njena dominantna sorta jest pinot noir(više od 85 posto), dok je u svijetu najpoznatija po growersima poput Drappiera, Cedrica Boucharda ili Fleuryja.

Charles Collin nije grower nego kooperativa utemeljena 1952. godine, a sada okuplja više od 140 vinogradara s ukupno 330 hektara površina. Stalne zalihe u podrumima vrte se oko 2,5 milijuna boca. Charles Collin poznat je po dobroj vrijednosti za novac. Njegovi bazni šampanjci redovito dobivaju između 88 i 90 bodova, te povremeno osvajaju medalje na relevantnim francuskim i svjetskim natjecanjima, a koštaju oko 200 kuna u maloprodaji.

vina-vertikalni

Charlesa Collina u Hrvatsku je dovela mlada zagrebačka tvrtka Vinolog, koja se osim uvozom bavi i punjenjem i distribucijom vina od najvažnijih hrvatskih sorti iz naših najvažnijih regija, pa su njene buteljke već stigle i u Konzumove supermarkete. Vinolog, koji je u Hrvatsku uvezao i vina slavnog tenora Andree Bocellija, prošlog je tjedna u Zagrebu organizirao promociju Collinovih šampanjaca. Mi smo, pak, ovih dana kušali Cuvee Charles, prestižnu etiketu ove zadruge

Collinov Charles sastoji je od 80 posto chardonnaya i 20 posto crnog pinota, što je netipično za Côte des Bar, gdje je chardonnaya vrlo malo. Radi se o vinu nastalom od grožđa s posebnih, boljih položaja, koje na kvascima odležava tri do četiri godine. Dosage iznosi 8 grama što je, recimo, srednja vrijednost za šampanjce s oznakom brut. Premda se otvara limunsko-mliječnim nijansama tipičnim za pjenušave chardonnaye, Charles poslije par minuta u čaši postaje moćan i vrlo bogat: bouquetom dominiraju suho voće i začini s ponešto jako zrelih, gotovo pečenih crnih bobica, tipičnih za pinote.

Okus je jednako kompleksan, raskošan i bogat, sa sličnim elementima kojima još moramo dodati onaj karakteristični aftertaste jako zrelog, gotovo maceriranog grožđa. Charles lijepo i energično perla, te se može pohvaliti neobičnom, vrlo snažnom teksturom tipičnom više za crna nego za bijela vina. Uvijek se veselimo dolasku novog dobrog šampanjcu na hrvatsko tržište. Sva tri šampanjca Charlesa Collina koja se mogu kupiti kod nas (uz Cuvee Charles, tu su još i bazični Brut i Rose) definitivno spadaju među dobre šampanjce.

Gastropreporuka Zbog jakog bouqueta i bogatih okusa, riječ je definitivno o gastro šampanjcu, koji bi dobro išao uz škampe s gradela, oboritu ribu, jakovske kapice, pečenu piletinu ali i teletinu s roštilja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.