Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pitali smo ljude koliko su spremni platiti za stvarno dobru pizzu. Njihovi odgovori su nas iznenadili

pizza-g2

Prije nekoliko da na Instagramu smo objavili anketu, u kojoj smo ljude pitali koliko su spremni platiti za stvarno dobru pizzu. Dobili smo više od 100 odgovora koji su nas, moramo priznati, iznenadili. Statistički prosjek ponuđene cijene je 65 kuna. Oko četvrtine ispitanika izjavilo je da bi stvarno dobru pizzu platili i 100 kuna, dok je najviša cijena koju je netko ponudio bila 30 eura.

Jedan je čitatelj napisao da je za dobru pizzu spreman platiti koliko god treba, jer je vrhunska pizza jelo u rangu dobrog steaka. Drugi je odgovorio da bi pizzu platio onoliko koliko je plaća u Pizzeriji Al Duomo u Padovi, “a to je manje nego u O’Hari”, dok je treći upravo O’Harinu pizzu s mortadelom uzeo kao mjerilo kvalitete i cijene (100 kuna). Većina ostalih odgovorila je da su za stvarno dobru pizzu spremni platiti od 75 kuna naviše. Što je zapravo dobra cijena.

Do pojave Karijole kao prve gourmet pizzerije u Hrvatskoj početkom 2000-tih, domaća ponuda pizza temeljila se na najnižem mogućem ulazu, dakle najjeftinijim sastojcima iz supermarketa i lošem tijestu, što većeg promjera po masovno pristupačnim cijenama. Pa je definicija pizze u Hrvatskoj postalo jeftino jelo s lažnom šunkom i sirom od kojega se možete najesti već za 35 kuna. S otvaranjem tržišta, širenjem Karijole, dolaskom O’Hare koja je dovela autentične napoletane i niza drugih pizzerija po Hrvatskoj koje su se počele truditi oko podizanja kvalitete, formirala se i publika koja traži zaista dobre pizze, s kvalitetnim sastojcima, i spremna je više platiti za njih.

Riječ je nažalost još uvijek o manjinskoj skupini. I naš je uzorak, naravno, vrlo mali i anegdotalan, naši followeri su ljudi koji vole hranu i koje hrana zanima. Tržištem još dominiraju grozni pizza cut shopovi, i dalje se otvaraju prevarantske talijanske pizzerije. Većina ljudi i dalje očekuje da njihova pizza bude nešto što veće za što manje novca. No, činjenica da se na ad hoc anketi većina ljudi izjasni da bi za zaista dobru pizzu dali i stotinjak kuna, trebala bi ohrabriti oni ugostitelje koji se trude ljudima ponuditi dobar zanatski proizvod.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.