Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Netflix je objavio imena chefova u nove dvije sezone Chef’s Tablea. Upoznajte ih

netflix-5-6

Netflix je objavio imena chefova koji će se pojaviti u dvije nove sezone serijala Chef’s Table. Peta sezona, koja stiže 28. rujna, fokusirat će se na chefove i kuhinje koje su “predugo zapostavljene”, dok će šesta sezona  2019. nastaviti sličnim smjerom, samo što će se više baviti tradicionalnim povijesnim kuhinjama kultura iz kojih potječu chefovi. Autor David Gelb u nove dvije sezone je pokušao ispraviti neke nepravde zbog kojih su ga dosta kritizirali, prvenstveno premali broj chefica u seriji. Upoznajte kuhare iz pet i šeste sezone Chef’s Tablea

5. SEZONA

Cristina Martinez

Cristina Martinez je chefica i suvlasnica meksičkog restorana South Philly Barbacoa u Philadelphiji, jedna od lidera rastuće lokalne restoranske scene i veliki borac za prava imigranata. Martinez, koja je pobjegla iz Meksika bježeći iz braka sa zlostavljačem, i sama koristi svoj status nedokumentirane imigrantice da bi podigla svijest o problematici američkih useljeničkih zakona. Kad je došla u Ameriku radila je sve poslove koje mogla dobiti da bi kćeri može slati novac u Meksiko. U Philadelphiji je uspjela izgraditi stabilan život i srela je Bena Millera, svog drugog supruga. Kuhati je počela kad su je iz jednog restorana otpustili jer nije imala papire. U svom je stanu kuhala i prodavala barbacou od janjetine, meksičko jelo koje se u njenoj obitelji kuhalo generacijama. Kad je mogla kupila je food truck,a na kraju i rrestoran koji je na top listama svih najutjecajnijih američkih gastro medija. Ako vam se ne da čekati iduću sezonu Chef’s Tablea, Cristinu Martinez u svoj njenoj divoti možete upoznati u seriji Davida Changa Ugly Delicious, u epizodi Tacos. 

Bo Songvisava

Bo Songvisava načela slow fooda primijenila je na tajlandskoj kuhinji. U svom restoranu Bo Lan u Bangkoku, 37. na listi Asia’s 50 Best Resturants,  Songisava kuha s najlokalnijim sastojcima, tehnikama iz tajlandske kulinarske povijesti. Njezina misija je borba za održivost i etičnu poljoprivredu. “Bez prirode, ja ne mogu kuhati,” rekla je Songisava u nedavnom intervjuu za SlowFood.com, “I to je moj život”. Rođena u Tajlandu, Songisava je studirala u Australiji i radila kod Davida Thompsona u londonskom Nahmu. 

Musa Dağdeviren

Musa Dağdeviren je turski chef koji svojom malom restoranskom grupom u Istanbulu afirmira tradicionalnu tursku kuhinju. Dağdeviren je odrastao u kuhinjama, nakon iznenadne očeve smrti, s pet je godina morao početi pomagati u obiteljskoj pekarnici. S dvanaest godina počeo je profesionalno raditi u restoranima kako bi izdržavao obitelj. Nakon vojske, s tri je prijatelja u Istanbulu otvorio restoran Ciya i uskoro postao jedini vlasnik. Kako se Istanbul sve brže otvarao vanjskim trendovima, Dağdeviren je odlučio posvetiti se očuvanju tradicije. Istraživao je stare tehnike i namirnice po Turskoj, dokumentirao jela i rekreirao ih u modernijim varijantama. Dağdeviren svoje restorane naziva “vrtom izgubljenih kultura i zaboravljenih okusa” i “etnografskim muzejem.”

Albert Adrià

Albert Adrià je jedan od najslavnijih chefova pete i šeste sezone serije. Još otkad je s bratom Ferranom kuhao u elBulliju, Albert Adria je jedan od lidera španjolske avangardne kuhinje, iako je uvijek dobivao manje medijske pažnje. Prije pet godina u Barceloni je otvorio tapas bar Tickets oko kojega je izgradio niz ekspozitura poput 41º, Bodege 1900, i Pakte. U novoj sezoni Chef’s Tablea serija prati pripreme za lanjsko otvaranje njegova dosad najambicioznijeg projekta, restorana Enigma.

6. SEZONA

Mashama Bailey

Mashama Bailey je chefica restorana Grey u gradu Savannah u Georgiji na jugu SAD-a. Njezino kuhanje opisuju kao izrazito sezonsku kuhinju koja nastaje pod južnjačkim, afričkim i novoameričkim utjecajima. Prije nego je otvorila Grey, Bailey je radila kao linijska kuharica kod Gabrielle Hamilton u njujorškom restoranu Prune. Hamilton ju je spojila s investitorom Johnom O. Morisanom koji je joj je pomogao da u staroj autobusnoj stanici u Savanni otvori Grey (od naziva američke autobusne kompanije Greyhound). Bailey je u Georgiji uspostavila mrežu dobavljača među lokalnim farmerima i reafirmirala staru lokalnu kuhinju, koristeći legendarn Ednu Lewis kao inspiraciju.

Sean Brock

Sean Brock je dobitnik James Beard nagrade za najboljeg chefa jugoistoka Amerike, za restoran Husk u Charlestonu u Južnoj Carolini. Osim Huska, Brock vodi i McCrady’s TavernMinero, te nekoliko sestrinskih restorana, sve na jugu.

Brock je začetnik stila koji se temelji na najboljim lokalnim sastojcima i povijesti američkog juga, jedan je od rijetkih kuhara koji je autentično kućno kuhanje tog dijela SAD-a uspio valorizirati u višim kulinarskim sferama. Brockov život nije bio lak, liječio se od alkoholizma i autoimune bolesti, a nedavno je šokirao Amerikance objavom da se povlači iz svoje restoranske grupe. Trenutno radi na novim projektima u Nashvilleu. 

Asma Khan

Chefica Asma Khan rođena je u kraljevskoj obitelji i Aligarhu u Indiji. Kuhati je počela tek kao odrasla, dok je predavala ustavno pravo na Cambridgeu. Danas u Londonu drži popularni restoran Darjeeling Express. Nakon što je svladala obiteljske recepte, Khan je počela proučavati srednjevjekovnu mogulsku kuhinju prema zapisima iz 1930-tih godina. To istraživanje pretvorilo se u Darjeeling Express, u kojemu rade isključivo žene i trenutno je jedno od najvrućih mjesta u Londonu. Mnoge zaposlenice restorana su druge kćeri, što u indijskom društvu nosi problematičan status, pa se prihodi restorana doniraju za pomoć drugim kćerima. Darjeeling Express im financira školovanje.

Dario Cecchini

Poznati mesar Dario Cecchini vodi mesnicu i nekoliko restorana u Italiji, među kojima je najvažniji steakhouse i burger shop u Panzanu. Checchini potječe iz obitelji mesara i kao i mnogi u mladosti nije htio nastaviti tu tradiciju. Studirao je veterinu. Kad su mu roditelj umrli preuzeo je mesnicu i idućih deset godina učio zanat. Checcini je mnoge chefove učio mesarskim znanjima, a među mesarima je poznat kao majstor, filozof i showman, obožavatelj Shakespearea i Dantea. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.