Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Legendarna tokijska ribarnica Tsukiji zatvara se 11. listopada

tsukiji

Svakoga dana u zoru, na Tuskiji dolaze stotine chefova i fanatika sushija. Svake godine japanski se restorani natječu sumanutim ciframa na aukcijama za najveće tune. Turisti, gastroturisti, najveći japanski sushi majstori i zapadni chefovi, svi dolaze na Tsukiji, kupovati, diviti se, učiti.

S rastom utjecaja japanske kuhinje, Tsukiji je u kolektivnoj svijesti dobio posebno mjesto. Zato je odluka tokijskih vlasti da je nakon 83 godine presele na drugu lokaciju, postala svjetska vijest.  Od ovog listopada, Tsukiji će raditi u četvrti Toyosu, nekoliko kilometara od originalne lokacije. Ribari i trgovci su se bunili, više od 500 ih je pokušalo spriječiti selidbu, pa je odlučeno da na staroj ribarnici ostanu kiosci sa svježom ribom, dok najveći prodavači prelaze u Toyosu.


Slavne aukcije riba više se neće odvijati pred svima, nego u posebnim zatvorenim prostorima, a turistima će se omogućiti da ih gledaju iz hodnika. Selidba Tsukiji tržnice najavljena je još krajem 2016, ali je nekoliko puta odgađana zbog sigurnosti. U temeljima zgrade u koju Tsukiji pronađene su vrlo visoke doze cijanida i arsena, i nije bilo adekvatnog cestovnog prilaza (izgleda da su sve gradske uprave iste po pitanju natječaja i organizacije). Stari Tsukiji svoja će vrata zatvoriti 11. listopada.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.