Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Olafur Eliasson otvorio je restoran u svom ateljeu na Islandu

eliasson-tim

Olafur Eliasson, jedan od najvećih umjetnika današnjice, svojim je golemim organskim instalacijama uspio spustiti sunce u Tate Modern i obojiti šest svjetskih rijeka, ali njegov najnoviji projekt ulazi u sasvim drugačiji odnos s prirodom stvari.  Sa sestrom, cheficom Victorijom Eliasdottir, Eliasson je u Reykjaviku u lučkom prostoru Marshal House, bivšoj tvornici ribe pretvorenoj u umjetnički hub, otvorio restoran SOE Kitchen 101 koji će raditi do studenog.

Inspiracija im je bio sličan projekt u Berlinu, Studio Olafur Eliasson (SOE) Kitchen, a restoran je definiran kao reakcija na domovinu, na Island, njegovu atmosferu, prirodu i senzibilitet. Otvoriti restoran u Marshal Houseu, rekla je Victoria Eliasdottir, bio je njen tinejdžerski san.

eliasson-marshal-house

Marshal House, bivša tvornica ribe pretvorena u umjetnički hub

Kao i u Berlinu, Eliasson i Eliasdottir restoran su razvili oko kuhinje Eliassonova ateljea na drugom katu Marshal Housea. Ovo vibrantno mjesto centar je okupljanja umjetnika, dizajnera, filozofa, akademika, pisaca, koje Eliasson restoranom poziva da sjednu za isti stol i nastave raspravljati uz hranu i vino.

eliasson-hrana

Ručak je obiteljski, gosti jedu ono što se tog dana kuha, a večere su a la carte i imaju posebni meni za peskatarijance. Skoro sve namirnice dolaze od lokalnih farmera i ribara. Na meniju su stvari poput sporo pečene cikle s usoljenim žumanjkom i dimljenim sirom, sporo pečena cikla, tri verzije islandske rajčice s toplom dimljenom skušom i suncokretom ili rižoto Crna Venera sa školjkama iz Breiðafjörðura, divljom brokulom iz Lube i usoljenim limunom.

Na internetu su imenom i prezimenom popisani svi dobavljači. Eliassonov studio je epicentar i važan pokretač islandske kulturne scene. Otvaranje restorana u takvom kontekstu nije nimalo bezazlena ideja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.