Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Znate li što je gazoz? I kako ga napraviti kod kuće RECEPTI

Na listama ovogodišnjih svjetskih restoranskih trendova stalno se pojavljuje misteriozna riječ. Gazoz. Jedno od najvrućih novih bezalkoholnih pića na svijetu. Dobro, ne baš novih. S ovim su se napitkom ljudi stoljećima osvježavali na ulicama levantskih gradova. Gazoz je turski izraz, zapravo iskrivljena francuska riječ za soda vodu, a napitak je generacijama bio neizbježan dio ulične ikonografije u Istanbulu. Ljeti na velikim vrućinama radili su ga od domaćih sirupa i sode, sa začinima i svježim začinskim biljem, kao neku vrstu bezalkoholnog špricera koji se masovno prodavao s kolica na ulicama.

Izvorni gazoz bio je atrakcija jer je zbog sirupa bio jako sladak, a od voća, bilja i začina aromatičan. Počeo je nestajati kad su u turske, izraelske i sirijske gradove stigli Coca Cole i drugi bezalkoholni gazirani napici, a onda je pao u zaborav.Lani ga je oživio Benny Briga, vlasnik malog lokala u Tel Avivu. Benny Briga gazoz je počeo raditi za pojedine goste, koji su htjeli bezalkoholno osvježenje a nisu htjeli cole i spriteve.


Njegov je lokal nekoliko godina bio poznat po kavi, ali to se promijenilo kad su gosti počeli tražiti gazoz, a onda i dolaziti samo da bi pili gazoz. Briga je modernizirao napitak, počeo je raditi zanimljive kućne sirupe od za’atara, gorkih naranača ili infuzija začinskog bilja, smanjio količinu sirupa u gazozu, u čaše dodao gomile svježeg začinskog bilja i eksperimentirao s raznim gaziranim mineralnim vodama i sodama.

Trend se proširio po cijelom svijetu, i sada se u restoranima u New Yorku i Londonu poslužuje gazoz s timijanom i citrusima, limunskom travom i limetom, povrtnim sirupima i svim mogućim infuzijama. Potražnja za zdravijim gaziranim bezalkoholnim napicima toliko raste da je PepsiCo ovoga tjedna izbrojao 3.2 milijarde dolara za telavivsku kompaniju SodaStream, proizvođača kućnih sistema za gaziranje vode.

U Hrvatskoj imamo tradiciju napitaka od sirupa, s običnom i gaziranom vodom, pa je možda vrijeme da ovaj novi trend usvojite kod kuće (čini se da nijedan hrvatski ugostitelj još nije čuo za njega) i savladate gazoz. Ljeto, puno voća i mirisnog začinskog bilja, idealno je vrijeme za početak.
Jedino za što vam treba recept je baza za gazoz, jednostavni sirup koji se radi od jednakog omjera šećera i vode. Naravno, možete koristiti i bilo koji dobar domaći sirup koji vam je dostupan.

Sirup infuziran začinskim biljem

sirup-zacinsko-bilje

Sastojci

  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica vode

Bilje

Koristite jednu vrstu bilja za jednu turu sirupa. Idealno je koristiti tek ubrano bilje

  • 5 grančica svježeg bosiljka
  • 4 grančice svježeg ružmarina
  • 1 šaka listova svježe mente
  • 6 duljih grančica svježeg timijana
  • 8 lovorovih listova

Pažljivo očistite listove s grančica začinskog bilja i operite ih. U malom loncu zakuhajte vodu sa šećerom, smanjite vatru i miješajte pjenjačom dok se šećer potpuno ne otopi. Malo smanjite vatru, dodajte začinsko bilje za infuziju i pustite da kuha u sirupu 60 sekundi. Maknite s vatre i pustite bilje da se namače u sirupu još 30 minuta. Sirup se mora potpuno ohladiti. Ohlađeni sirup procijedite kroz fino cjedilo ili duplu gazu u bocu u kojoj ćete ga čuvati. Označite što je u boci jer će sirupi izgledati vrlo slično. Čuvajte u hladnjaku u začepljenoj boci.

gazoz

Ove sirupe u gazozu možete kombinirati s drugim svježim začinskim biljem, na primjer gazoz sa sirupom od ružmarina možete napraviti sa svježom kaduljom, a gazoz sa sirupom od bosiljka s puno svježe mente.

Sirup od čilija

gazoz-bilje

Sastojci

  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica vode
  • 1-2 svježe crvene čili papričice

U malom loncu zakuhajte vodu sa šećerom, smanjite vatru i miješajte pjenjačom dok se šećer potpuno ne otopi. Maknite s vatre, dodajte cijele čili papričice i pustite da stoje u sirupu. Što čili dulje stoji, sirup će biti ljući, provjeravajte stupanj ljutine i izvadite čili kad mislite da je sirup dovoljno ljut. Sirup se mora potpuno ohladiti. Ohlađeni sirup procijedite kroz fino cjedilo ili duplu gazu u bocu u kojoj ćete ga čuvati. Označite što je u boci jer će sirupi izgledati vrlo slično. Čuvajte u hladnjaku u začepljenoj boci.

Ovaj sirup bit će dobra baza za gazoz s puno narezanog limuna, par kapi limunova soka, svježim timijanom i korijanderom.

Sirup od borovnice i lavande

  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica vode
  • 1 šalica borovnica
  • 1/2 šalice svježih cvjetova lavande (ili 2 žlice sušenih)

U malom loncu na srednje jakoj vatri zakuhajte vodu sa šećerom, borovnicama i lavandom. Smanjite vatru na srednju jačinu i kuhajte 10-tak gnječeći borovnice, tekućina se mora malo reducirati. Maknite s vatre, procijedite kroz fino cjedilo u zdjelu, pustite da se ohladi pa ako želite još jednom procijedite dok ulijevate sirup u bocu u kojoj ćete ga čuvati. Čuvajte u hladnjaku u začepljenoj boci.

gazoz-cvijeće

Ovaj sirup je prirodni par limeti, pa gazoz napravite s puno narezane limete, par kapi soka limete, malo svježih borovnica i par grančica lavande, bazge ili drugog bilja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.