Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jeste li za Tartarburger? Ili za pečeni tartar biftek?

tartar-burger-g

Premda zvuči kao svetogrđe, tartar biftek se već dugo priprema i u raznim toplim varijantama, pri čemu se koriste dvije bazične metode. Prva metoda podrazumijeva da se sam steak vrlo kratko zapeče a zatim nasjecka rukom na sitne kockice, pa se meso s drugim sastojcima umiješa u tartar biftek. Prema drugoj metodi, meso se pomiješa sa svim dodacima pa se kratko stavlja na grill. Druga metoda osobito je popularna među  obožavateljima burgera: tartarburger postao je već tolika konvencija da recepte za njega objavljuju mainstream mediji, poput BBC-a ili New York Timesa.

Postoji, naravno, i niz drugih pristupa toplom tartar bifteku, poput miješanja mesa s vrućim dodacima kao što to radi sad već slavni američki chef Marcus Samuelsson u svom receptu za steak tartare s misom.

tartar-link

Spletom okolnosti još prije četvrt stoljeća počeli eksperimentirati sa zapečenim tartarom. Svidio nam se efekt koji kratkotrajna vrućina ima na sve sastojke u tartaru, kao da dobiju oktavu okusa više. Među drugim prednostima kratko zapečenog tartara navodi se, prirodno, utjecaj dima na meso ako se meso zapeče na pravom roštilju: jedan od zagovornika takvog pristupa preimenovao je ovaj bistrološki klasik u char-tare

U Hrvatskoj su se, ako se dobro sjećamo, neki restorani sa zapačenim tartarom počeli igrati još prije petnaestak godina, jednu od boljih varijanti, mini tartar bifteke pred gostima zapečene brenerima, pripremali su u Valsabbionu, a onda se počeo pojavljivati i na pojedinim kućicama na zagrebačkim food festivalima. Danas ga priprema opatijski Laurus Grill, koji na gradele stavlja pred gostom miješani tartar. Probali smo ga ove srijede u Opatiji, i pojeli do zadnjeg griza.

Evo jednog od klasičnih recepata za tartarburger i hip varijante burgera s misom Marcusa Samuelssona.

Burgeri od tartar bifteka s taleggiom

tartar-burger-taleggio

Sastojci

  • 300 grama ručno sjeckane govedine
  • 1 žlica sjeckanih kapara
  • 2 vrlo sitno sjeckane ljutike
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • 2 sitno sjeckana kisela krastavca
  • 1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 2 žumanjka
  • Tabasco
  • sol
  • papar
  • dvije kriške taleggia
  • dvije ili četiri ciabatte
  • listovi miješanih salata

Postupak

U velikoj zdjeli pomiješajte sastojke za tartar. Formirajte pljeskavice. Svaku pljeskavicu palcem lagano udubite u sredini. U sredinu pljeskavice stavite krišku sira, pa je prekrijte mesom, i ponovo formirajte pljeskavice. Kratko zapecite sa svake strane. Na prerezanu ciabatu stavite listove salate i na njih položite tartarburgere.

Topli tartar biftek sa smeđim maslacem od misa i žumanjkom

Chef Marcus Samuelsson

tartar-samuelsson

Marcus Samuelsson je višestruko nagrađivani američki chef rođen u Etiopiji i odrastao u Švedskoj. Godine 2003. James Beard Fondacija Samuelssona je proglasila najboljim chefom u New Yorku, a pažnju restoranskog biznisa privukao je vrlo uspješnim modernim formatima od kojih je najpoznatiji njegov restoran Red Rooster u Harlemu (u međuvremenu je otvorio i londonsku ekspozituru). Samuelsson vodi još četiri restorana u New Yorku.

Sastojci

po osobi

  • 100 grama rukom sjeckane odležane govedine i goveđeg srca
  • 3 žlice smeđeg miso maslaca
  • 1 žličica berberea

Berbere je etiopska začinska mješavina bazirana na čiliju, đumbiru, češnjaku, piskavici i još nekoliko afričkih začina

Prilozi

Sastojci

po osobi

  • 1 žumanjak,
  • 3 žličice senfa
  • 1/2 žlice sjeckanog vlasca
  • 1 žličica pržene ljutike
  • 1 žličica berberea

 

Miso maslac

Sastojci

  • 3 porcije
  • 125 grama smeđeg maslaca
  • 1/4 šalice svijetlog misa
  • 1/2 žlice usitnjenog češnjaka

Postupak za maslac s misom

Maslac stavite u tavu na srednje jaku vatru i pustite da se zapjeni. Smeđi maslac (beurre noisette) nastaje tako da iz njega ispari voda a ostane ukusna, lagano tostirana mliječna masnoća tamnozlatne boje i specifičnog orašastog okusa i arome. Kad maslac posmeđi dodajte mu miso. Ubacite češnjak, pa ostavite da se ohladi. Maslac s misom ponovno lagano zagrijte kad vam bude trebao za tartarburger.

Postupak za tartar

Veliku tavu od lijevanog željeza zagrijte na jakoj vatri da se počne dimiti. U tavu stavite meso, prelijte ga zagrijanim smeđim maslacem s misom. Odmah maknite tavu s vatre.  Dok je meso još u tavi umiješajte sve druge sastojke i dobro promiješajte. Poslužite sa zapečenom slanom palačinkom ili flatbreadom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.