Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S trgovinom na Dolcu Vrutak je napokon ušao u centar Zagreba

vrutak

Prije mjesec dana na ulazu u Dolac s kaptolske strane otvorila se nova Vrutkova trgovina, prva u središtu Zagreba. Dosad je ova neobična ali uspješna kombinacija diskonta i vinoteke poslovala isključivo izvan strogog centra, pa se tako iz glavnog supermarketa u Vodovodnoj ulici, proširila na Ravnice, Trešnjevku i Jarun, da bi, eto, u srpnju napokon stigla na samu glavnu zagrebačku tržnicu.

Vrutkov pomalo ezoterični poslovni model, koji spaja jeftinu hranu i vina na akciji s Mouton Rothschildom i Dom Perignonom, već godinama izaziva stanovite kontroverze u svijetu vinskih profesionalaca.

Glavni Vrutak blizu zagrebačkog Zapadnog kolodvora, zapravo je veliko, neugledno, dvoetažno skladište s minimalnom uslugom, u kojem baš nije ugodno razgledavati i kupovati vrhunska vina. S druge strane, Vrutak zaista jest utočište za brojne potrošače, jer se trudi držati niske cijene svih važnijih hrvatskih i mnogih značajnih uvoznih vina.

Vrutkove cijene toliko su važne za tržište vina u Zagrebu i Hrvatskoj, da su se Dobra vina u svojim dućanima bila orijentirala prema Vrutkovim cijenama; trudili su se da ništa ne bude skuplje nego u Vrutku. Ono što fanove vrhunskih vina često zna natjerati u Vrutak, jest relativno širok izbor zaista prestižnih etiketa, i to iz dobrih ili solidnih berbi, koje se katkad prodaju po akcijskim cijenama. Svojedobno smo ondje kupovali desetke boca raznih barola i supertoskanaca iz 1999, 2000. i 2003. po cijenama osjetno nižim nego na Wine Searcheru.

S druge strane, premda se i dio Vrutkova osoblja i Vrutkov vlasnik razumiju u vina, na policama skladišta/dućana u Vodovodnoj katkad se može naletjeti na buteljke kojima je odavno istekao rok trajnosti.

Otvaranje dobro uređene trgovine na ulazu u Dolac, veliki je korak za Vrutak. Ne samo zbog središnje lokacije, nego i zbog toga što su Vrutkova vina sada dostupna u puno civiliziranijem ambijentu. Izbor na Dolcu zasad je limitiran na razmjerno malu policu na samom ulazu u dućan, ali i ona nudi relativno širok raspon konvencionalnih, ali zanimljivih vina, od Schloss Gobelsburgove bazne linije za pedesetak kuna, preko Grgicheva Chardonnaya, do niza dobrih destilata i ponešto vina u magnumima.

Svakako je dobro što u strogom centru Zagreba, u krugu manjem od kilometra, sada posluju tri vinoteke:Vivat u Martićevoj, Galerija Vina u Teslinoj i Vrutak na Dolcu. Još se očekuje uređenje vinoteke Dina Kušena na početku Stare Vlaške, dok jedan ugledni zagrebački poduzetnik razmišlja o otvaranju vinoteke s barom na Cvjetnom trgu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.