Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mumm je proizveo prvi šampanjac za svemirske letove. Evo kako izgleda točenje bez gravitacije (VIDEO)

mumm-stellar-g

Svemirska utrka vinske industrije je počela. Šampanjska kuća Mumm najavila je prvi šampanjac prilagođen točenju u okruženju nulte gravitacije, s posebno dizajniranom bocom i čašama. Mumm možda cilja na neko buduće tržište skupih komercijalnih svemirskih letova, ali s Grand Cordon Stellarom zasad žele demonstrirati inovativnost i testirati nove tehnologije.

Mummov svemirski šampanjac uvodi novo dizajnersko razmišljanje. “Zadnjih 40 godina svemirska putovanja oblikuju inženjeri a ne dizajneri. Umjesto da nultu gravitaciju promatramo kao problem koji treba rješavati, pristupili smo joj kao dizajnerskoj mogućnosti,” rekao je autor Mummove svemirske boce Octave de Gaulle.

Glavni izazov bio je samo točenje šampanjca iz boce. Mumm je posebnom regulacijom pritiska i dodavanja prstena u boci omogućio da šampanjac u prostoru bez gravitacije poprimi oblik kuglica koje podsjećaju na mjehuriće šampanjca, i koje se skupljaju u posebno oblikovanoj čaši, konkavnoj, promjera svega 5 centimetara.

mumm-stellar

I okus šampanjca prilagođen je ekstremnim uvjetima. “Doživljaj je iznenađujuć,” rekao je Mummov šef podruma Didier Mariotti, “bez gravitacije, šampanjac isti tren ravnomjerno ispuni cijela usta. Mjehurići se puno manje osjete, zaokruženost i punoća puno jače dolaze do izražaja.”

Mumm Grand Cordon Stellar od rujna će se posluživati na zero gravity letovima koje organizira tvrtka Novespace, pregovaraju s nekoliko agencija za komercijalne svemirske letove.

Nekoliko mjeseci prije Mumma, sličan projekt samo s pivom, predstavio je inženjer Dr Jason Held za pivovaru 4 Pines u partnerstvu sa Saber Astronautics.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.