Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Najbolje uređena zagrebačka restoranska dvorišta

U ponedjeljak 23. srpnja završavaju ovogodišnja zagrebačka Dvorišta. Dvorišta su atraktivan i pametan projekt, koji Zagrepčanima i njihovim gostima omogućuje upoznavanje nekih od najljepših skrivenih prostora u gradu na otvorenom, poput zaista prelijepih vrtova donjogradskih i gornjogradskih palača.

Svesrdno podržavajući projekt Dvorišta, pokušali smo identificirati najzanimljivija zagrebačka restoranska dvorišta, dakle one terase koje ne gledaju i ne izlaze na ulici. Ti restoranski prostori sami po sebi nisu osobito atraktivni, ali su dobrim sadržajima i uređenjem postali dragocjen dio zagrebačkog javnog života po lijepom vremenu.

1. Beštija, Masarykova 11

bestija-dvoriste

Ova simpatična hvarska zalogajnica s vibrantnim interijerima oživjela je inače dosadno dvorište u najstrožem centru grada, pretvorivši ga u ugodno hipstersko okupljalište. Hrana je svježa i korektna, a vina dobro odabrana i jeftina.

2. Gallo, Hebrangova 34

Gallovo je dvorište klasično, raskošno, luksuzno i lijepo. Nažalost, u ovom smo riblje-talijanskom restoranu prečesto jeli mediokritetski da bi ga mogli preporučiti bilo kome osim gostima koji ambijent stavljaju ispred hrane. Možda je najpametnije sjesti na Gallovu terasu pa naručiti buteljki dobrog vina i pokoju kamenicu, ili nešto podjednako jednostavno.

3. Mali bar i Karijola, Vlaška 63

mali-bar-vrt

Za razliku od Gallova dvorišta, dvorište koje dijele bistro Ane Ugarković i jedna od dvije najbolje zagrebačke pizzerie, izrazito je ružno i podsjeća na nešto između favele i stalnog gradilišta.

Ali…ali znači da je Karijola na gornjem dijelu tog kaskadnog prostora uspjela izgraditi jako ugodan zeleni vrt okružen cvrkutom lastavica i kosova, dok je gospođa Ugarković na jednom platou te zgrade osmislila neodoljivo ugodnu, diskretnu terasu s malim začinskim vrtom na kojoj sunce ne smeta do tri popodne. Mali bar u najboljoj je formi otkako postoji, dok je Karijola standardno dobra.

4. Haustor Haus, Masarykova 26

haustor-haus-dvoriste

Dvorište Haustor Hausa također nije osobito lijepo. Ono je pomalo urbano paranoično, okruženo neuređenim unutarnjim fasadama donjogradskih zgrada. Međutim, Haustor Haus dobro je uređen, s nekoliko sjajnih fotografija velikih stambenih aglomerata, koji pojačavaju osjećaj napetosti što ga izaziva samo dvorište. Street f ood mladog gospodina Smetiška spada među izrazito pozitivna ovogodišnja zagrebačka restoranska iznenađenja.

5. Dva Goluba, Maksimirska 4

dva-goluba-vrt

Legendarno dvorište na Kvaternikovu trgu spada među omiljene gostioničarske prostore istočnog Zagreba već više od pola stoljeća. Zeleni, sjenoviti vrt zaista je mjesto iz kojeg ne želite otići. Kvaliteta vrlo starinski pripremljene hrane jako varira: biftek uglavnom ne znaju ispeći, ali je janjetina katkad vrlo fina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.