Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Za utakmicu Engleske i Belgije ispržite Bubble and Squeak

recept-nogomet

Tradicionalno englesko jelo čudnog imena izmišljeno je, kao i mnoga popularna narodna jela, da bi se spriječilo bacanje ostataka hrane, posebno ostataka od nedjeljnog ručka. Zato Englezi bubble and squeak najradije jedu ponedjeljkom. Porijeklo imena ne zna se točno, postoji referenca u “Dictionary of the Vulgar Tongue, 1785,” gdje se opisuje kao pržena govedina s kupusom, koja je ime dobila zbog mjehurića koji se stvaraju prženjem i zvukova koje ispušta na tavi. Osnovni sastojak bubble and squeaka je ipak krumpir, kao sastojak koji povezuje sve ostale. Probajte ga sa Zmajskim Pale Aleom. Sve nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare pogledajte OVDJE.

zmajsko-pale-ale-ID

Bubble and squeak

  • 6 žlica maslaca
    1/2 šalice luka, sitno nasjeckanog
    425 g pirea od krumpira
    kupus, brokula, mrkva, grašak…sitno nasjeckani

U velikoj tavi otopite maslac, ne smije potamniti. Dodajte luk i lagano pržite oko 3 minute dok ne omekša i postane proziran.
Pojačajte vatru i dodajte pire od krumpira a zatim i sve povrće. Pržite najmanje 10 minuta i stalno okrećite da se povrće i krumpir dobro zagrije na maslacu. Sve treba dobiti lijepu zlatnu boju. Povremeno pritisnite smjesu lopaticom.

Kad se sve zagrije, dobro pritisnite na tavu i pustite 1 minuti da se zapeče. Okrenite i ponovite. Krumpir s povrćem možete i oblikovati u polpete i pržiti tako.

Prije posluživanja razrežite, poslužite s hrskavom pancetom.

 

ENGLESKA:BELGIJA 0:2

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Za utakmicu Engleske i Belgije ispržite Bubble and Squeak

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min