Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Angostura je tiki partyjem u Novigradu obilježila ljetnu sezonu 2018. Evo kako je bilo

angostura-jones

U subotu navečer u svim su barovima u Novigradu televizori bili pojačani do maksimuma, a stotine turista odjevene u crveno-bijele kockice polako ulazile u jedan od najdramatičnijh sat vremena u povijesti hrvatskog sporta. No, navijanje za ulazak Hrvatske u polufinale Svjetskog prvenstva gostima u novigradskom Hedonist baru nije nimalo ometalo interes za koktele koje je trindadski barmen Daniyel Jones na ljetnom baru izbacivao u ozbiljnim količinama. 

Angostura je sinoćnjim partyjem u Hedonistu, koji se zahvaljujući Rakitićevom golu pretvorio u dvostruko slavlje, otvorila ljetnu sezonu u Hrvatskoj. Daniyel Jones, Angosturin globalni ambasador, sa šest je egzotičnih koktela demonstrirao stil ove 200 godina stare trinidadske kuće. Angostura je desetljećima sinonim za vrhunske bitere, a zadnjih desetak godina je jedan od nekoliko svjetskih heritage brendova koji predvode revival rumova.

Kao jedina destilerija ruma na Trinidadu, Angostura danas ma svjetskom tržištu predstavlja stil trinidadskih rumova, kj se od ostalih karipskih rumova razlikuju po eleganciji, finim melasastim i izraženim floralnim crtama te kombinaciji egzotičnih, začinskih i voćnih nota.

Ta je karipska lakoća dominirala na koktel listi Daniyela Jonesa (dan ranije na masterclassu za profesionalce u Puli, Jonea je predstavio cijeli Angosturin portfolio, od bitera preko premium rumova do amara). Počeli smo s trinidadsakim klasikom Queen’s Park Swizzle koji Jones radi s Angostura rumom odležanim 5 godina, par dasheva Angostura Aromatic Bittera, sirupom od demerare, svježim sokom limete i svježom mentom.

“Ovo je trinidadsko nacionalno piće,” rekao je Jones puneći visoke highball čaše drobljenim ledom, “Trinidadski barmeni rade ga s posebnim ponosom, ne samo zbog njegove povijeati nego zato što sastavom podsjeća na golemu ulogu koju je Angostura odigrala u nastanku koktela kao forme.”

daniyel-jones-angostura

House of Angostura je izrasla na biterima, rumovima i šećeru, tri ključna elementa anatomije koktela. Queen’s Park Swizzle nastao je kao signature koktel hotela Queen’s Park u glavnom gradu Trinidada Port of Spainu, epicentru tropskog hedonizma 1920-tih. Ovaj svježi, citrusni koktel krcat alkoholom, kojemu moćni šećerni sirup daje poseban karakter, jedan je od začetnika tiki kulture, u Trader Vicu su 1946. prodavali kao “najčarobniji anestetik svoga vremena”. Queens’s Park hotela odavno nema, ali ovaj je koktel sinoć u Novigradu bez greške projicirao njegov duh.

Među najtraženijim koktelima u Hedonistu bili su 1919 Orange Daiquiri s Angosturinim najpopularniji premium rumom 1919, jednostavnim sirupom od šećera, Angostura Orange Bitterom i svježim sokom naranče i limete, te Ginger Collins Amaro. Angostura 1919 amblematski je rum Angosturina premium portfolia, jednog od najnagrađivanijih na svijetu. Posvećen vlasniku legendarne trinidadske destilerije Fernandes u kojoj su nastali otočni premium rumovi (Angostura je kupila Fernandes 1970-tih), Angostura 1919 je benchmark za trinidadske rumove, lijep i mekan, pun tostiranih aroma i karamela od odležavanja u spaljenim bačvama bourbona.

Najbolji dojam ostavio je Amora Amaro, baziran na Amaru di Angostura (kao i Ginger Collins). Angostura je s Amarom prvi put u svojoj povijesti ušla u novu kategoriju pića i to dosta uspješno.

Kao što je slučaj i sa biterima, receptura za Amaro di Angostura je poslovna tajna. Zna se da mu je baza destilat koji dobiva od istih melasa kao i Angosturini rumovi, i da u njemu maceriraju  kojem začine i bilje koje koriste i za bitere. Lani je na prestižnim Tales of the Cocktail Spirited Awards pobijedio u kategoriji najboljeg novog sastojka za koktele.

Daniyel Jones Amora Amaro radi dakle od Amara di Angostura, Angostura bitera, šećernog sirupa i svježeg soka limete. Kremast, osvježavajuć i gorko-kiseo, ovaj nas je koktel dopratio do dvije čaše čistih rumova iz Angosturine premium linije. Kušali smo Angosturu 1824, rum odležan 12 godina, nazvan po godini osnivanja kuće, i Angostura 1787.

Riječ je o najnovijem Angosturinu premium rumu i prvom lansiranom u Europi, u londonskom The Clover Clubu. Angostura 1787 je 15-godišnji rum nazvan po godini  otvorenja prve trinidadske šećerane na plantaži Lapeyrouse. Najsuzdržaniji je i najsofisticiraniji Angosturin rum izvan ograničenih serija u Cask Selection, umjerene slatkoće, izvrsno balansiran, pun začina i tamnog suhog voća sa fino produljenim spicy finišom. Angostura 1824 je puno tipičniji, sladak, s puno karamele i čokolade, notama tropskog voća i tipičnim floralno-začinskim završetkom.

Ovaj sjajni ljetni egzotični lineup na terasi Hedonista kulminirao je pairingom rumova s cigarama, u pravi tren za dramatični završetak utakmice, dugo noćno slavlje i izuzetno zanimljiv razgovor o trinidadskim rumovima s Daniyelom Jonesom, koji ćete na Kultu Plave Kamenice  moći čitati za nekoliko dana.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.