Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Urugvajski chivito sa steakom ili lungićem jede se s ruskom salatom i brdom pomfrita. Obavezno uz nogomet

zmajsko-chivito

Hrana je jedina stvar na koju su Urugvajci ponosni koliko na nogomet. Urugvaj je raj za ljubitelje mesa (urugvajska govedina jedna je od najboljih na svijetu), a njihova kuhinja zapravo mješavina europskih utjecaja. Od roštilja, choriza i slatkih krvavica do sendviča, pizza i raznih peciva, omiljena nacionalna jela u Urugvaju lako pronalaze poklonike u svijetu. Jedan od najpopularnijih urugvajskih specijaliteta je chivito, golemi sendvič s biftekom. Chivito je, međutim, više od sendviča, on je platforma za razvijanje i promociju urugvajskog identiteta i utjecaja koji ga stvaraju. Svaki bar, svaka gostionica u Urugvaju ima svoju verziju chivito comuna (običnog chivita). Chivito, čiju su 70. obljetnicu lani slavili u Urugvaju, je sendvič od tankog pečenog steaka, šunke, topljenog sira, rajčice, salate i majoneze u pecivu mazanom maslacem.

Iako je sličan milijunima sendviča u zapadnim kuhinjama, chivito je zapravo jedan od ijetkih autentičnih urugvajskih specijaliteta. Autorom se smatra Antonio Carbonaro, vlasnik slavnog restorana El Mejillón u Punta del Este, koji je prvi chivito poslužio 31. prosinca 1944. Navodno ga je ponudio argentinskom turistu koji je tražio kozletinu (chivo). Carbonaro nije imao kozletine pa je da ne izgubi gosta, napravio sendvič od tostiranog kruha s tanko rezanim medium-rare biftekom, šunkom i maslacem. Gostu je rekao da se jelo zove chivitom, mala koza.

Danas se u Urugvaju svakodnevno prodaje na tisuće chivita, u najrazličitijim verzijama, od tajlandske do mediteranske i meksičke, koristi se veprovina, svinjetina, janjetina. Najpoznatiji je chivito Canadiense, kanadski chivito koji je nastao 1951. godine kad je vlasik jednog restorana gostu htio ponuditi poseban chivito koji je tada već bio hit u Montevideu. U klasični chivito dodao je kanadsku slaninu i promijenio mu ime. Danas se chivito canadiense radi s dodanom slaninom, jajima, paprikama, lukom i maslinama, i poslužuje s ruskom salatom i pomfritom. Probajte ga sa Zmajskim Pale Aleom. Sve nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske Pivovare pogledajte OVDJE.

zmajsko-pale-ale-ID

Gastropreporuka Pale Ale, bazično Zmajsko pivo, univerzalno je svježe pivo koje se fino slaže s pizzom i s burgerima, sa spring rollsima i s većinom wrapova, idealno za punjena peciva i sendviče s mesom i sirom

Chivito Canadiense

chivito

Sastojci

za 6 sendviča

  • 6 bifteka ili svinjskih lungića
    6 tanjih šnita šunke
    6 kugli mozzarelle
    3 velika luka, za onion rings
    6 jaja
    18 trakica dimljene slanine
    1 kg krumpira, za pomfrit
    po želji
    ukiseljeno povrće
    masline

Veliku zdjelu za salatu obložite listovima puterice. U zdjelu stavite rusku salatu. Stavite u hladnjak.

Ispržite pomfrit

Ispržite luk (onion rings) i stavite na kuhinjski papir da se ocijedi višak masnoće

Ispržite pancetu da bude hrskava.

Biftek razrežite po širini, da dobijete dva tanja steaka. Na najjačoj vatri zagrijte tavu, mora se užariti. Dodajte malo ulja i maslaca, kad maslac malo potamni dodajte meso. Kratko pecite s obje, strane ne smanjujte vatru. Biftek bi trebao biti medium-rare, mora ostati mekan. Na vrući biftek stavite mozzarellu da se otopi na mesu. Pustite biftek da odmori.

Ispecite jaja na oko. Moraju biti dobro pečena.

Velike šnite bijelog kruha premažite maslacem. Tostirajte u pećnici. Na kruh stavite biftek s mozzarellom, šunku, pancetu, prženi luk, (ukiseljeno povrće i masline po želji) i jaje. Poklopite drugom šnitom tostiranog kruha ili poslužite na tanjuru kao otvoreni sendvič. Uz chivito poslužite hladnu rusku salatu i puno pomfrita.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.