Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izašao je Cristal iz 2008. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih u povijesti

cristal-2008-g

Šampanjac Cristal reimske kuće Louis Roederer nastao je 1876. godine, po narudžbi ruskog cara Aleksandra II. Legenda i Wikipedija kažu kako se car toliko bojao atentata, da je zamolio Roederer, koji je u ono vrijeme trećinu svoje ukupne proizvodnje prodavao Rusima, da šampanjac počne buteljirati u prozirne boce, kako se u njih ne bi moglo sakriti bilo što opasno. Aleksandar II ubijen je, međutim, pet godina kasnije, nekom vrstom ručne bombe. Roederer je angažirao flamanskog staklara koji je proizveo tešku, kristalno prozirnu buteljku, po kojoj je Cristal dobio ime. Ponegdje se može čuti kako je Cristal zapravo bio prvi prestige cuvee, što je međutim jako diskutabilno, jer se na tržištu pojavio tek poslije Drugoga svjetskog rata.

U svojoj se inicijalnoj fazi proizvodio, naime, uglavnom za Romanove i njihov entourage. Početkom i sredinom 2000-tih imali smo zaista nevjerojatnu priliku popiti desetke i desetke boca Cristala raznih berbi, bijelih i rosea, jer je jedan naš prijatelj bio potpuni fanatik tog veličanstvenog šampanjca.

cristal-2008

Cristal je, dakle, stilski govoreći, jedan do najbogatijih šampanjaca koji su ikad napravljeni, s relativno visokim dosageom od oko 10 grama, naglašenim autolitičkim i vinskim aromama, koncentracijom koja asocira na crna vina, prilično kremastom teksturom i s jako dugim, opet vrlo vinskim završetkom. Uz sve ove radikalne sastavnice, Cristal je uvijek savršeno elegantan. Berbe 1996. i 2002. smatraju se, očekivano, najboljima unatrag četvrt stoljeća. Ili su se smatrale, do berbe 2008. koja je ovih dana zapjenušala svjetske medije.

Cristal iz 2008. godine prvi je u povijesti koji je odležavao skoro deset godina umjesto uobičajenih sedam ili osam. Nadalje, Cristal iz 2008. godine Cristal je s najmanjim dosageom ikad, koji se s 10 grama spustio na manje od osam grama po litri.

Drinks Business prenosi izjavu dugogodišnjeg Roedererova šefa podruma Jeana Baptistea Lecaillona, koji je na nedavnoj promociji novog Cristala u klasičnom londonskom hotelu Claridge’s ustvrdio kako se radi o možda najboljem Cristalu dosad, te da baš Cristal iz 2008. utjelovljuje viziju Cristala kakvu dijele u Roedereru.

Uspoređujući 2008. godinu s legendarnom 1996. koja se protokom vremena, međutim, nije pokazala toliko dobrom kao što se očekivalo. “Te smo godine brali prerano, pa smo postigli previsoku kiselinu a premali alkoholni potencijal. Osim toga, grožđe nije imalo puno fenolnu zrelost. U 2008. koja je klimatski podsjećala na 1996. te smo greške izbjegli, pa smo dobili ovaj zaista izvanredni šampanjac,” rekao je Lecaillon.

Svi važni recenzenti koji su kušali Cristal iz 2008. godine dali su mu najviše ocjene. Jancis Robinson ocijenila ga je s 19,5/20, a Antonio Galloni 98+/100, dok ga je finska Master Of Wine Essi Avellan, stručnjakinja za šampanjce, vrednovala s 96/100 danas, ali s potencijalom za 100/100 u budućnosti.

Cristal iz 2008. proizveden je od 60 posto crnog pinota i 40 posto chardonnaya, dio vina prošao je malolaktičku fermentaciju, a na engleskom tržištu košta 210 funti, što iznosi oko 1800 kuna. Ne možemo ne podsjetiti kako su neki južnodalmatinski vinari pokušavali prodavati svoje pjenušce za sličan novac. Zasad ne znamo hoće li se Cristal iz 2008. godine pojaviti u Hrvatskoj. Nadamo se, ipak, da je to moguće jer obitelj Dusper (Vinotrade) već jako dugo uvozi šampanjce Louis Roederer.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.