Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na Lošinju je u subotu proslavljen Dan Moët et Chandona

moet-bellevue-boce

Moët et Chandon, najveći proizvođač šampanjca – govori se o nekih tridesetak milijuna boca godišnje – osjeća se toliko velikim da je počeo slaviti Dan Moët et Chandona. Budući da je Moët uvjerljivo najprodavaniji šampanjac u Hrvatskoj, logično je da se Moëtov Dan obilježava i kod nas.

Ove se subote, 23 .lipnja, Dan Moët et Chandona slavio na tri lokacije u Hrvatskoj: u Rovinju, na Malom Lošinju i u Dubrovniku. Moëtovi su zastupnici prirodno izabrali tri od četiri najnaprednije hrvatske turističke destinacije (četvrta je Split). Na sunčanom i vjetrovitom Lošinju Moët je prvo organizirao ručak tijekom kojeg se točilo nekoliko Gran Vintagea.

Za razliku od standardnog Moëta s oznakom Brut Imperial, koji je više manje neutralan, Moët Gran Vintage nastao u 2000-tima kao nasljednik Moët Vintagea, karakterno je i dosta opako vino, s ozbiljnom mogućnošću odležavanja. Ručak u zelenom vrtu lošinjskog Bellevuea počeo je Gran Vintageom iz 2009. godine koji je bio svjež, bogat , čist i ukusan, i koji se jako dobro složio s carpacciom od škampa ukrašenim pravim kavijarom, i carpacciom od jakovskih kapica na kremi od hrena.


Zatim smo dobili vino dana. Radilo se o Gran Vintageu iz 2006.godine,jedne od najboljih berbi u ovom stoljeću. Gran Vintage iz 2006. teško je bogato, sadržajno, elegantno vino, s jako puno tercijarnih elemenata, ali i s dovoljno svježine da ne bi prešlo vrhunac. Sasvim lagani dodir oksidacije na nosu dao je ovom izvrsnom šampanjcu dodatnu kompleksnost.

moet-bellevue-gosti

moet-2006
Gran Vintage iz 2006. upravo se savršeno složio s raviolom punjenim jastogom, na umaku od maslaca. To je raskošno jelo tražilo veliko vino, baš poput berbe 2006.
Gran Vintage Rose iz 2009, neobično tamne , skoro zagasito crvene boje, koja se ne uklapa u današnje definicije ružičastih vina, poslužen je uz kirnju na rižotu sa šafranom. Tvrda, hrskava, masna i preukusna kirnjina koža efikasno je funkcionirala uz ovaj šampanjac, koji je, zapravo, asocirao na crno vino s mjehurićima.

moet-bellevue-carpaccio

Naposljetku, Gran Vintage Rose iz 2008. serviran je uz desert od bijele čokolade, borovnica i malina. Premda ne smatramo da bi se suhi šampanjci ikada trebali točiti uz deserte, ova je kombinacija funkcionirala, zato što se Gran Vintage činio puno suhljim, nego što zaista jest, poslije prvog zagriza u desert. Moëtov se dan nastavio obilježavati večernjim partyem na Boriku, jednoj od najljepših lošinjskih plaža.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.