Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nova zmajska Jam Session IPA fino će rezati masnoću röstija i kajmaka dok gledate utakmicu Švicarske i Srbije

zmajsko-rosti-g

Gotovo svaka kuhinja ima svoj oblik pogače od krumpira, ali samo su hebrejski latke i švicarski rösti postali su sinonimi za ovo jelo. Rösti, pogačice od pečenog krumpira, švicarsko su nacionalno jelo, koje tamo najradije jedu za doručak. Peče se u obliku velikih omleta i reže na trokute te poslužuje s kobasicama, sirom ili jajima na oko. U ovoj verziji rösti se radi najklasičnije, samo od krumpira i s gusjom masti (krumpiru se može dodavati sir, panceta, začinsko bilje i sl.) ali se poslužuje s kajmakom koji prirodno ide uz pečeni krumpir i, naravno, zato što Švicarska na Svjetskom prvenstvu danas igra sa Srbijom. Za rösti je najvažnije da se radi od škrobastih, voskastih krumpira koji se koriste za njoke i knedle.

Uz rösti s kajmakom idealno pivo je lagana, supersvježa Zmajska Jam Session IPA. Jam Session se na tržištu pojavio ovaih dana. Riječ je o pivu od pšeničnog i ječmenog slada koje ujedinuje najbolje od oba svijeta; svježinu i lakoću pšeničnog piva s gorčinom prave IPA-e, pa bi mogla postati jedan od ljetnih hitova među specijalnim vrstama piva. U ovom jhelu prerezat će masnoću kajmaka, očistiti tragove gusje masnoće od pečenog krumpira u ustima, a i dolazi u velikoj boci, što je jako praktično za gledanje utakmica. Nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare pratite OVDJE.

zmajsko-jam-session-ipa-id

Gastropreporuka Zbog kombinacije naglašene svježine i zaista osjetne citrusne gorčine, Jam Session se prirodno slaže sa svim masnijim jelima koja ne sadrže crveno meso. Ona se može jako dobro i jako puno piti uz pohanu piletinu, zagrebački odrezak, različite sendviče s maslacem, majonezom ili kajmakom, pržene srdele i gavune, pa čak i uz teletinu na žaru.

Švicarski rösti krumpir s kajmakom

zmajsko-rosti

Sastojci
4 osobe

  • 4 krumpira, srednje veličine, voskastih
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice gusje masti

Skuhajte krumpire u slavnoj vodi da omekšaju, ali ne previše. Izvadite ih , pustite da se ohlade pa stavite u hladnjak na nekoliko sati.

Ohlađeni krumpir krupno naribajte i posolite. Pola masnoće zagrijte u manjoj tavi s debelim dnom, kad počne cvrčati dodajte ribani krumpir, pržite ga nekoliko minuta a onda oblikuje u pogačicu pa je nježno pritisnite. Pržite nekoliko minuta, pažljivo protresite tavu da se krumpir odlijepi od dna.

Pecite oko 10 minuta da krumpir dobije hrskavu koricu, prekrijte tavu tanjurom i okrenite tako da pogačica ostane na tanjuru s prženom stranom prema gore.

Dodajte ostatak maslaca i gusje masti u tavu. Kad počne cvrčati vratite pogačicu na tavu i ispecite je s druge strane.
Poslužite s kajmakom.

 

SRBIJA-ŠVICARSKA 1:2

NIGERIJA-ISLAND 2:0

BRAZIL-KOSTARIKA 2:0

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.