Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Osteria Francescana Massima Botture je upravo po drugi proglašena najboljim restoranom na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants

massimo-bottura

U Bilbau su večeras proglašeni najbolji restorani na svijetu u najutjecajnijem svjetskom izboru, San Pellegrinovu World’s 50 Best Restaurants. Najboljim restoranom na svijetu, po drugi put otkad se održava izbor,  proglašena je Osteria Francescana chefa Massima Botture.  Na ceremoniji u muzeju Guggenheim, primjeru vrhunskog brendiranja profesije, Osteria Francescana je titulu najboljeg na svijetu preuzeo od lanjskog pobjednika, Eleven Madison Parka chefa Daniela Humma.

“Neću vas razočarati. Svima ću radi vas pokazati da su svjetski chefovi više od zbroja njihovih recepata. Svi smo dio revolucije i dokazat ćemo da se svijet zaista mora mijenjati nabolje, ” rekao je Massimo Bottura obraćajući se svojim prijateljima u pučkim kuhinjama Refettorio i pristunima u Bilbau.

Chefovi su u Bilbau posebnu počast odali Anthonyju Bourdainu, “njegova iskrenost, odlučnost i istinoljubivost promijenili su ovu industriju nabolje.” Chefovi su se oprostili i od dva kuharska velikana preminula ove godine, Gualtiera Marchesija i Paula Bocusea.

Uoči proglašenja najboljih, dodijeljene su tri ovogodišnje nagrade, Britanka Clare Smyth iz londonskog restorana Core proglašena je najboljom cheficom na svijetu (2017. je to bila Ana Roš iz Hiše Franko). “Stalno me pitaju zašto nema puno žena chefova u vrhu industrije. Nemam odgovore, barem ne sve. Zadnjih 10 godina karijere pitali su me kako je biti chefica, a ja sam odgovarala da nisam sigurna što misle, jer nikad nisam bila muški chef, ” rekla je Smyth u govoru, “O ovoj nagradi pitamo se treba li postojati ili ne. Ali svi znamo da u vrhu industrije nema dovoljno žena i da moramo ohrabrivati ljude iz svih segmenata društva da ustraju na putu prema uspjehu, stvarati ugodnije radno okruženje, ulagati svjesni napor u humaniziranje ovog posla i za muškarce i za žene. Ne možete sve žene staviti u kutiju, svaka osoba ima sovju priču, ali moramo se slušati i podržavati. Ono što ja znam je da nema brzih rješenja i da razliku čini ono što radimo svaki dan. Moramo ustrajati i stvoriti put idućoj generaciji, i nastaviti ovu raspravu dok ne postignemo jednakost u profesiji. ”

gaston-acurio

Gaston Acurio dobio je nagradu za životno djelo

Peruanski chef Gaston Acurio, čovjek koji je doveo Peru na gastronomsku kartu svijeta dobitnik je nagrade za životno djelo (2017. nagradu je dobio Heston Blumenthal) a Kyle i Katina Connaughton iz kalifornijskog restorana SingleThread (2 Michelinove zvjezdice) proglašeni su pobjednicima u kategoriji One to Watch, u kojoj se nagrađuju chefovi kojima se u idućih nekoliko godina predviđa eksplozivni uspjeh. Najboljim slastičarom na svijetu proglašen je senzacionalni Francuz, glavni slastičar Le Meuricea, Cedric Grolet.

clare-smyth

Clare Smith, najbolja chefica na svijetu 2018.

Nagradu Chef’s Choice za koju glasaju isključivo chefovi i u pravilu se ne poklapa s glavnim nagradama, ove je godine dobio Dan Barber, prorok održive gastronomije iz restorana Blue Hill at Stone Barns.

Ove godine World’s 50 Best Restaurantsu partnerstvu s kompanijom BBVA pokrenuo je i prve dodjele stipendija, kojima se financira polugodišnje stažiranje u vodećim svjetskim restoranima. Staž u Atelieru Crenn i Mugaritzu ove je godine među stotinama prijavljenih chefova iz 82 zemlje i nakon tri kruga ocjenjivanja dobila mlada tajvanska chefica Jessie Liu.

Proglašenje prvih 50 restorana u ovom izboru (restorani na listi od 51. do 100. mjesta objavljeni su prošlog tjedna), pratilo je nekoliko važnih evenata, među kojima je najzanimljiviji 50BestTalks, godišnji skup vodećih svjetskih chefova koji se bavi ključnim temama gastronomije. U sklopu ovogodišnje teme Životni ciklus, chefovi Joan Roca, Eneko Atxa, Gaggan Anand, Clare Smyth, Dan Barber, Paul Pairet i Christina Tosi govorili su o utjecaju restoranske industrije na održivost proizvodnje hrane.

 

Ovo je konačni poredak liste World’s 50 Best Restaurants 2018.

1. Osteria Francescana, Modena, Italija (i najbolji restoran u Europi 2018.)

2. El Celler de Can Roca, Girona, Katalonija, Španjolska

3. Mirazur, Menton, Francuska

4. Eleven Madison Park, New York, SAD ( najbolji restoran na svijetu 2017. i najbolji restoran u Sjevernoj Americi 2018.)

5. Gaggan, Bangkok, Tajland (najbolji restoran u Aziji 2018.)

6. Central, Lima, Peru (najbolji restoran u Južnoj Americi 2018.)

7. Maido, Lima, Peru

8. Arpège, Pariz, Francuska

9. Mugaritz, San Sebastian, Baskija, Španjolska

10. Asador Etxebarri, Atxondo, Baskija, Španjolska

11. Quintonil, Mexico City, Meksiko

12. Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills, New York, SAD (Chef’s Choice 2018.)

13. Puyol, Mexico City, Meksiko

14. Steirereck, Beč, Austrija

15. White Rabbit, Moskva, Rusija

16. Piazza Duomo, Alba, Italija

17. DEN, Tokio, Japan (najveći skok na listi 2018.)

18. Disfrutar, Barcelona, Katalonija, Španjolska (najviši novi ulaz na top 50)

19. Geranium, Kopenhagen, Danska (nagrada Art of Hospitality 2018.)

20. Attica, Melbourne, Australija (najbolji restoran u Australaziji 2018.)

21. Alain Ducasse au Plaza Athenee Pariz, Francuska

22. Narisawa, Tokio, Japan

23. Le Calandre, Sarmeola di Rubano, Italija,

24. Ultraviolet by Paul Pairet, Šangaj, Kina

25. COSME, New York, SAD

26. Le Bernardin, New York, SAD

27. Borago, Santiago, Čile

28. Odette, Singapur

29. Pavillon Ledoyen, Pariz, Francuska

30. D.O.M. Sao Paulo, Brazil

31. Arzak, San Sebastian, Baskija, Španjolska

32. Tickets, Barcelona, Katalonija, Španjolska

33. The Clove Club, London, Velika Britanija

34. Alinea, Chicago, SAD

35. Maaemo, Oslo, Norvešla (novi ulaz u top 50)

36. Reale, Castel di Sangro, Italija

37. Tim Raue, Berlin, Njemačka

38. Lyles, London, Velika Britanija (novi ulaz na top 50)

39. Astrid y Gaston, Lima, Peru (Gaston Acurio dobio je nagradu za životno djelo 2018.)

40. Septime, Pariz, Francuska

41. Nihon Ryori RyuGin, Tokio, Japan

42. The Ledbury, London, Velika Britanija

43.  Azurmendi, Larrabetzu, Baskija, Španjolska (nagrada Održivi restoran 2018.)

44. Mikla, Istanbul, Turska (novi ulaz na top 50)

45. Dinner by Heston Blumenthal, London, Velika Britanija

46. Saison, San Francisco, SAD

47. Schloss Schauenstein,Fürstenau Švicarska

48. Hiša Franko, Kobarid, Slovenija (novi ulaz na top 50)

49. Nahm, Bangkok, Tajland

50. The Test Kitchen, Capetown, Južnoafrička Republika

Restorani 51-100- mjesta

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.