Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izišao je prvi dio San Pellegrinove liste World’s 50 Best Restaurants

world-50-best-2017

U Bilbau će 19. lipnja biti proglašen najbolji restoran na svijetu 2018. prema najutjecajnijem globalnom izboru, San Pellegrinovu World’s 50 Best Restaurants. Velike šanse ove godine daju se bangkoškom restoranu Gaggan Indijca Gaggana Ananda, ali konkurencija je prejaka za bilo kakve oklade. Najbolji restoran na svijetu trenutno je njujorški Eleven Madison chefa Daniela Humma.

Prema običaju, tjedan dana prije proglašenja objavljen je donji dio liste, restorani koji su zauzeli od 100. do 51. mjesta. Taj je popis tradicionalno mješavina vrućih novih restorana od kojih se očekuje da u budućnosti uđu među prvih pedeset, i starih, nekad slavnih restorana koji padaju na ljestvici. Svako od tih 100 mjesta na San Pellegrinovoj listi ima vrijednost u restoranskom biznisu, a za prognoze je bitno i koji su relevantni restorani nestali s donjeg dijela liste, jer to obično znači da su skočili među prvih pedeset.

Ove se godine u tom kontekstu najviše priča o Atelieru Crenn chefice Dominique Crenn koji je lani zauzeo 83. mjesto a ove se godine vrlo vjerojatno nalazi među prvih 50. Dominique Crenn je jedna od najžešćih kritičarki San Pellegrinova izbora za najbolju cheficu, koji smatra seksističkim i anakronim. San Pellegrino ustraje na tom izboru, i ove je godine titulu od Ane Roš (očekuje se da će njena Hiša Franko ove godine ući u prvih 50 nakon lanjskog 69. mjesta) preuzela Britanka Clare Smith iz londonskog Corea, koji je također nestao s donjeg dijela liste.

Na donjem dijelu liste ove godine nema ni Nome 2.0 Renea Redzepija koja lani nije mogla ući u izbor jer se tek otvarala. Obnovljeni Fat Duck Hestona Blumenthala zauzeo je 74. mjesto. Blizu njega su i dva restorana Thomasa Kellera. French Laundry, najbolji restoran na svijetu 2003. danas je na 62. mjestu a njujorški Per Se se popeo 86. na 81. mjesto. Prvi put je na San Pellegrinovu listu ušao jedan kolumbijski restoran, Leo chefice Leonore Espinose iz Bogote zauzeo je 99. mjesto.

Među novim ulazima pažnju su privukli Enigma Alberta Adrie, koju je chef proglasio nasljednicom elBullija, legendarnog restorana koji je vodio s bratom Ferranom, Frantzen, prvi švedski restoran s tri Michelinove zvjezdice i njujorški Le Coucou. Najveći rast imao je tokijski  Florilège, koji je preskočio 40 mjesta i smjestio we na broju 59. S gornje su liste ove godine ispali nizozemski De Librije (51. mjesto), i hongkonški Amber (56. mjesto).

Fotografija/World’s 50 Best Restaurants

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.