Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE PREPORUČUJEMO Ribani sirevi iz vrećica imaju grozan, kiseli okus i još goru teksturu

sirevi-ribani-test

Milijun je razloga da ne kupujete ribane sireve u vrećicama. Neki od tih razloga već su godinama općepoznati. Primjerice, zna se da većina ribanih sireva sadrži celulozu, jer celuloza sprečava stvaranje grudica u siru. Nadalje, dobar dio ribanih sireva sadrži i krumpirov škrob, koji siru daje sjaj i vizualni dojam svježine (ovo osobito vrijedi za američku industriju sira, i za sireve poput ribanog cheddara). Naposljetku , skoro svi ribani sirevi u vrećicama sadrže određene konzervanse,koji preveniraju nastanak plijesni. Drugi bitan razlog za izbjegavanje unaprijed ribanog sira zdravorazumske je naravi.

Vi zaista ne možete znati što je u vrećici koju ste kupili. Morate vjerovati na riječ proizvođaču. A kako pokazuju bezbrojni skandali s industrijskom hranom unatrag desetak godina, od lakiranih maslina do obojene tune, zaista nema nikakvog razloga da vjerujemo bilo kojem proizvođaču koji tvrdi kako se u vrećici sira koju smo kupili nalazi isključivo onaj sir, koji je naveden u deklaraciji.

Treći je razlog jednako važan kao prva dva. Organoleptičke značajke sireva u vrećici izrazito su inferiorne pravim sirevima. Stoga zaista ne postoji dobar razlog da kupujemo sireve u vrećici osim lijenosti, kao što ne postoji nikakva stvarna isprika za restorane koji koriste sireve u vrećici, što nije masovna praksa samo kod nas, nego i u Italiji i drugdje.  Kako bismo se uvjerili da nije riječ o našim predrasudama ,jutros smo kušali tri sira iz vrećice. Rezultati su zaista porazni.

1. Sirela, ribanac, 40 grama

Na etiketi ove male vrećice kao sastojci navedeni su mlijeko, sirilo, sol i konzervansi na bazi jaja. Sirelin je ribanac čisti, lagano zamašćeni prah, bez ijedne grudice. Mirisa gotovo da i nema, dok na okusu dominiraju sol, kiselina i onaj neobični osjećaj, kao da ste stavili karton u usta. Ocjena 0/5

2. Paška sirana, Paški ribani sir, 50 grama

Paški ribani sir, piše na deklaraciji, proizvodi se od 70 posto ovčjeg mlijeka, 30 posto kravljeg mlijeka, sirila, soli i konzervansa na bazi jaja. Paški sir, jedini od tri koja smo testirali, pokazuje nešto pravog karaktera. Za početak, u vrećici su se uspjele sakriti grudice, što govori u korist njegove kakve takve prirodnosti. Drugo, on zaista miriše po siru, i ima stanovitu, recimo uvjetnu kremastu teksturu. Na okusu također pokazuje više karaktera od druga dva uzorka , ali je , opet, beznadno preslan i kiselkast te u ustima ostavlja okus kartona. Ocjena -2/5

3. Spar, Parmigiano Reggiano DOP, 100 grama

Na lijepo dizajniranoj vrećici Sparova ribanog parmezana piše kako su mlijeko, sirilo i sol jedina tri sastojka ovog sira. Ne spominju se konzervansi. Sparov parmezan iz vrećice umjereno miriše po parmezanu, ali tekstura mu potpuno nepodnošljivo asocira na piljevinu. Možda je nešto manje slan od druga dva sira,no okus kartona, tako tipičan za sireve iz vrećice, naglašeno je prisutan. Ocjena: 1/5

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.