Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Brazilski cheeseburgeri s vinaigrette salsom i Zmajsko Pale Ale pokrivaju sve današnje utakmice

zmajsko-burger-vinaigrette-g

Budući da danas na Svjetskom prvenstvu igraju i Brazil (sa Švicarskom) i Meksiko (s Njemačkom), tražili smo pobjedničku kombinaciju za obje utakmice. Ovaj brazilski burger je interpetacija klasičnog meksičkog burrito burgera s pico de gallo salsom, onako kako ga vole u Rio de Janeiru. Iako je burger sam po sebi neobičan zbog graha i riže, ključni sastojak je brazilska vinaigrette salsa, i to njezina blaga verzija iz Rija, u koju umjesto meksičkih čilija i limete stavljaju slatke paprike i maslinovo ulje. Verzija iz Sao Paola još je blaža i uopće ne sadrži paprike. Vinaigrette salsa će osvježiti i raspjevati ovaj burger, a hemljasti, hladni, britki Zmajski Pale Ale će rastjerati svu masnoću (i ljutinu ako u vinaigrette salsu stavite ljute paprike). Ostat će  samo divan, slasni, dimljeni okus pečene govedine i slatkoća povrća, i naravno, želja za novim burgerom i pivom. Ostale nogometne recepte sa Zmajskim pogledajte OVDJE.

zmajsko-pale-ale-ID

Gastropreporuka Uz burger smo zapravo planirali preporučiti Zmajski Porter. Međutim, kako smo se odlučili za burger s vrlo svježim, kiselkastim umakom, smatramo da je Pale Ale ipak bolja opcija. Pale Ale, bazično Zmajsko pivo, univerzalno je svježe pivo koje se fino slaže i s pizzom, i s burgerima, i sa spring rollsima i s većinom wrapova.

Brazilski cheeseburgeri s vinaigrette salsom

burger-vinaigrette-brazil

Sastojci

Za cheeseburgere

  • 450 g mljevenog goveđeg vrata
    1/2 šalice kuhanog crnog ili crvenog graha
    4 šnite dobrog topljivog sira (Pepper Jack vjerojatno nećete naći pa možete koristiti cheddar)
    1/2 šalice bijele ili smeđe riže, kuhane i ohlađene
    1 žlica začinske mješavine za roštilj
    1 žličica čilija u prahu
    1,5 žličica mljevenog kumina
    1,5 žličica mljevenog korijandra
    1 žlica ulja

 

  • 4 lista crvene salate
    1 rajčica, narezana na ploške
    4 peciva, prerezana napola

Za vinaigrette salsu

  • 1 veliki luk, narezan na kockice
  • 4 rajčice, narezane na kockice
  • 1 crvena ili zelena paprika (ako želite ljutu verziju, onda svježa ljuta paprika)
  • ⅓ šalice peršina, nasjeckanog
  • ¼ šalice bijelog vinskog octa
  • ½ šalice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • sol i papar

Napravite vinaigrette salsu. Sve sastojke za salsu stavite u zdjelu i pomiješajte. Dodajte maslinovo ulje, posolite, popaprite, opet promiješajte. Ostavite vinaigrette salsu na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku 30 minuta do 1 sat. Bolja je kad malo dostoji. Brazilci vinaigrette salsu rade sa žutim lukom, ali možete koristiti ljubičasti, srebrenac, mladi ili bilo koju vrstu koju volite.

Pripremite hamburgere. U velikoj posudi pomiješajte govedinu, grah, rižu, začine za roštilj, čili u prahu, kumin i korijandar; dobro izmiješajte.

Mješavinu podijelite na 4 jednake porcije i oblikujte pljeskavice, neka u sredini budu malo tanje nego na rubovima kako bi hamburgeri bili ravni kad se ispeku (hamburgeri se pri pečenju malo napuhnu).

U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte malo ulja. Ispecite hamburgere, okrenite ih samo jednom tijekom pečenja. Ako želite srednje pečene hamburgere, pecite ih 10 minuta (za krvavije ili bolje pečene hamburgere prilagodite duljinu pečenja). Kad su hamburgeri skoro pečeni, na njih stavite sir. Poklopite i ostavite da se sir otopi.

Na donje polovice peciva stavite po list salate i plošku rajčice, na to složite hamburgere i na vrh dodajte vinaigrette salsu. Poklopite gornjim polovicama peciva.

Ako vam se čini zgodnije, brazilsku vinaigrette salsu možete poslužiti sa strane, kao salatu.

 

BRAZIL ŠVICARSKA 1:2

NJEMAČKA-MEKSIKO 0:1

KOSTARIKA-SRBIJA 0:1

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.