Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ako vlasnici smještaju konobare u ovakve ruševine, ne bi se trebali čuditi zbog manjka sezonske radne snage

smjestaj-sezonci

Na Facebook stranici Konobarski život objavljeno je nekoliko fotografija koje administratori pripisuju “kolegi.” Fotografije, koje je konobar, kažu, poslao u njihov inbox i njihovu autentičnost nismo mogli verificirati, prikazuju derutno potkrovlje u kući u koje je su vlasnici lokala konobara navodno smjestili dok kod njih radi tijekom turističke sezone. Oguljeni zidovi, stara lamperija, odjeća koja se suši na prozoru i stari kreveti uvjeti su u kojima nitko i nikad ne bi trebao živjeti. Konobari, kuhari i drugi radnici u ugostiteljstvu oduvijek se žale na loš smještaj tijekom sezone. Isti je slučaj s građevincima i svim ostalim radnicima koji ljeti zbog posla moraju živjeti na terenu.

Smještaj je za vlasnike koji zapošljavaju sezonce prečesto stavka smanjivanja troškova. Komentari pod ovim depresivnim fotografijama otkrivaju ne samo da je riječ o učestaloj praksi, nego da ovo čak i nije najgori slučaj. Jedan komentator napisao je da je smještaj u ruševnoj mansardi još i dobar, jer je on morao spavati u šatoru. Neki konobari slali su fotografije svog sramotnog smještaja, jedan je čitatelj ustvrdio da se stara kuća koristi kao smještaj u Komiži na Visu i da pripada jednoj pizzeriji, dok je nekoliko komentatora objavilo dobre primjere. Cijelu raspravu možete pročitati OVDJE.

Upravo je nevjerojatno da u zemlji čiji BDP ovisi o turizmu i koja iz godine u godinu bilježi sve teži manjak kvalitetne radne snage, ovakav tretman radnika prolazi kao uobičajena praksa. Ne samo da ne čudi da sve manje ljudi želi ići na more odrađivati sezonu, nego je potpuno neprihvatljivo da lokalne inspekcije dopuštaju da se bilo koga drži u nepodnošljivim životnim uvjetima kakve su na Facebooku pokazali sezonski radnici, jer riječ je o pitanju elementarnih radničkih i ljudskih prava.

smjestaj-konobari

Fotografija ovog sezonca pokazuje da je bio smješten u kamperu

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216077056788749&set=p.10216077056788749&type=3&theater

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.