Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bourdainova prijateljica Rose McGowan objavila je pozadinu njegova samoubojstva. ‘Nije htio liječiti depresiju’

bourdain-g

Glumica Rose McGowan, jedna od prvih koje su producenta Harvey Weinsteina optužile za seksualno nasilje i istaknuta pripadnica #MeToo pokreta, američkim je medijima mailom uputila pismo u kojem rasvjetljava okolnosti samoubojstva Anthonyja Bourdaina. McGowan je pisala medijima na zamolbu svoje najbolje prijateljice, talijanske glumice i filmašice Asie Argento, prve žene u Hollywoodu koja je pod imenom i prezimenom optužila Weinsteina i pokrenula cijelu stvar, i Bourdainove partnerice zadnje dvije godine.

Pismo je odgovor na priče u javnosti, koje za  Bourdainovo samoubojstvo više ili manje izravno okruvljuju probleme u njegovoj vezi s Asiom Argento. Rose McGowan otkrila je da je Bourdain pretkraj života patio od reške depresije, baš kao i Argento, ali za razliku od nje nije imao snage ili volje za intenzivnu terapiju. “Anthony je tražio pomoć, ali nije poslušao savjet liječnika i sad smo tu gdje jesmo,” piše McGowan, navodeći kao dodatni razlog izuzetno tešku godinu koju su Argento i Bourdain proživjeli od izbijanja skandala s Weinsteinom. Kao što se zna, Bourdain je bio žestok i izravan u svojoj podršci #MeToo pokretu i javno je branio Argento od pokušaja diskreditacije.

“Asia Argento je izuzetna osoba i hrabri borac, proživjela je puno više nego što bi većina izdržala i još se drži. Suprotstavila se monstrumu koji ju je silovao, a sada se suočava s drugim monstrumom, samoubojstvom. Samoubojstvom svog voljenog ljubavnika i saveznika, Anthonyja Bourdaina,” piše McGowan. 

“Znam da su mnogi širom svijeta Bourdaina doživljavali kao prijatelja, a smrt prijatelja boli. Mnogi od onih koji su izgubili ‘prijatelja’ žele nekoga optužiti za svoj gubitak. Ne smijete se srozati na tu razinu. Samoubojstvo je užasan izbor, ali je čovjekov izbor.”

Vezu Anthonyja Bourdaina i Asie Argento McGowan opisuje kao intenzivnu i vrlo otvorenu. “Bila je to momentalna kemija. Smijali su se, voljeli, on je bio njena stijena u lanjskim teškoćama. Anthony otvoreno govorio o svojim demonima, čak je napisao knjigu o njima. Na početku veze zajedničkom je prijatelju rekao ‘Nikad nisam upoznao nikoga tko želi umrijeti više od mene.’ Veći dio zadnje godine Asia je htjela da bol prestane. Ali problem jeu tome što je ona dok su bili zajedno srećom potražila pomoć da ostane živa i preživi idući dan zbog sebe i zbog svoje djece. Anthonyju depresija to nije dozvolila, predao se i to je uvelike bio njegov izbor. Njegova odluka, ne njezina. Njegova depresija je pobijedila.

Anthony je imao 62 godinu, kao i moj otac kad je umro. I moj je otac patio od povremene depresije i, kao Anthony, bio je iz ‘stisni zube i guraj’ generacije. ‘Jak muškarac ne traži pomoć’ generacije. Znam da je Anthony prije smrti tražio pomoć, ali ipak nije poslušao savjet liječnika. I to nas je dovelo ovdje, ovoj tragediji, ovom gubitku, ovom svijetu boli.” piše McGowan.“Anthonyjev unutarnji rat je bio njegov rat, ali ona (Asia Argento) je sada ostala na bojnom polju, primati metke. Neprihvatljivo je i nepošteno kriviti nju ili bilo koga drugoga, pa ni Anthonyja.

Molimo vas da budete bolji, da gledate dublje, da čitate i učite o mentalnoj bolesti, samoubojstvu, depresiji prije nego sve pogoršate onima koji ostaju osuđujući nešto što ne razumijemo i nikad nećemo do kraja razumjeti. Ponekad zapnemo u nepoznatom, kao sad, golemom valu tame koji prijeti da će progutati sve pred sobom…Nitko nije kriv, osim stigme mentalne bolesti, stigme slavnih koji pate. Moramo biti bolji. Naš prijatelj Anthony bi to htio.”

Anthony Bourdain počinio je samoubojstvo u četvrtak 7. lipnja u hotelu u Strasbourgu, gdje je s najboljim prijateljem chefom Le Bernardina Ericom Ripertom snimao epizodu serije Parts Unknown. Njegovi kolege primijetili su da je dva dana prije smrti bio neobično povučen i preskočio je večeru s timom. Kada iduće jutro nije došao na dogovoreni termin za snimanje lokalne tržnice, i nije odgovarao na pozive od četvrtka navečer, zabrinuti Ripert otišao je u Bourdainovu sobu provjeriti što se događa. Prema podacima francuske policije Bourdain se objesio.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.