Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Allart je mala šampanjska kuća čija vina predstavljaju izvrsnu vrijednost za novac

allart-fils-fb

Kada šetate centrom Reimsa, ne možete izbjeći nekoliko malih šampanjskih trgovina, u kojima se nepoznati brendovi šampanjca prodaju za dvadesetak ili manje eura. Mnoga od tih vina značajno su bolja od velikih etiketa, ali u njima se najčešće može uživati jedino u Champagni.

Jedno od takvih tipičnih malih ali jako dobrih šampanjskih vina, ovih je dana došlo u Hrvatsku. Riječ je o kući Allart et Fils, koja se vinogradarstvom počela baviti prije nekih pedesetak godina. Obitelj Allart posjeduje vinograde u području nekoliko kilometara od Reimsa, i proizvodi samo tri cuveea: Brut Reserve, Rose i Blanc de Blancs.

l-histoire

Zagrebački Vivat nedavno je uvezao bazični Allartov šampanjac Reserve Brut, koji nam se na prvo kušanje baš svidio. Riječ je o mješavini 40 posto crnog pinota, 30 posto pinot meuniera i 30 posto chardonnaya, s tim da pinoti žestoko dominiraju ovim moćnim i voćnim vinom. Allart Brut Reserve već je na nosu izrazito taman, pun aroma vrlo zrelog crnog i crvenog voća, dok je na okusu širok, bogat i zapravo dizajniran da se pije uz hranu.

Na Esplanadinoj smo ga terasi jučer degustirali uz sladoled od tartufa, kavijar i kremu od rakovica. Uz sva se ta ozbiljna jela jako dobro složio, ali je ostavio dojam kao da traži nešto jače, poput dimljenog lososa ili škampa na žaru, ili zapravo sirove govedine. Allartov bazni šampanjac predstavlja jedno od najugodnijih vinskih iznenađenja s kojima smo se suočili ove godine.

allart-fils-ID

Champagne je prepuna najrazličitijih pjenušavih vina: trenutno se prodaje više od devet tisuća raznih brendova šampanjca. Naletjeti na jako, ali zaista jako dobar, kompetentan i gastronomski koristan šampanjac za svega 217 kuna koliko košta na polici, čisti je jackpot.

Gastropreporuka Zbog naglašenih aroma i okusa tamnog voća, i razmjerno velikog tijela, ovaj bi se šampanjac trebao servirati uz tartar biftek, carpaccio, sashimi od tune i druga hladna jela od crvenog mesa ili plave ribe. Znamo da zvuči neobično, ali doista mislimo da bi išao izvrsno uz meso s roštilja.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Allart je mala šampanjska kuća čija vina predstavljaju izvrsnu vrijednost za novac

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min