Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bora Bar u prelijepoj Rovenskoj dražesna je trattoria s korektnim kuhanjem

Rovenska je, dakle, jedno od najspektakularnijih malih mjesta na Jadranu. Rovenska je mirisni sredozemni vrt s morem. Pošto smo parkirali u Velom Lošinju, uputili smo se prema moru uskom i krivudavom ulicom koja se zove Rajon Rovenska.

bora-bar-terasa

Rajon Rovenska omeđena je što uređenim, što poludivljim vrtovima koji mirišu intenzivnije i zavodljivije od Guerlainova flagship dućana ns Champs Elysees. I mnogo bolje izgledaju. Sudarali smo se s teškim granama punim još nezrelih smokava, fascinirano gledali pastelne cvjetove agava i mirisali oporo slatko smilje i šećerne mirise procvalih oleandara, dok su nas oblijetali smeđi leptiri. U doslovno pastoralnoj Rovenskoj, koja ispunjava idealne kriterije za splendid isolation, rade tri restorana: jedan turistički s jeftinim menijima, jedna pizzeria s pravom krušnom peći i Bora Bar, kojeg je utemeljio i već godinama vodi Marco Sasso, talijansko-američko-hrvatski chef.

Sasso je Toskanac koji je dio života proveo u Americi, gdje je kuhao i trgovao gljivama. Zato se Bora Bar još zove La Tartuferia, po imenu njegove američke tvrtke iz devedesetih godina.

bora-bar-njoki-tartufi

Njoki od ricotte s tartufima

Bora Bar, smješten sedam ili osam metara od mora, ima jednostavni, pomalo profinjeni meni na kojem dominiraju kućne tjestenine s vrganjima i tartufima. Rižoto se radi propisno, najmanje za dvoje, i čeka se bar dvadeset minuta. U restoranu povremeno ima svježe ribe, pa su nam u ponedjeljak ponudili jednu oveću oradu i filee svježeg zubaca. Mi smo se ipak odlučili za pastu.

bora-bar-carpaccio

Carpaccio od hobotnice

Njoki od ricotte sa svježim crnim tartufima (130 kuna) bili su fino skuhani i prilično aromatični. Linguini s botargom i tikvicama (95 kuna) skuhani al dente, bili su ugodni i neopterećujući, dok su carpaccio od tune i hobotnice (70 i 80 kuna) imali neobičnu, pomalo pjeskastu strukturu, ali prihvatljiv okus. Salate od mlade rikule i rajčice bile su jako svježe, s nastruganim parmezanom.

bora-bar-linguini-botarga

Linguini s botargom i tikvicama

bora-bar-kruh

Vinska lista nije osobita, ali sadrži par dobrih vina poput Claievih Ottocenta i Svetog Jakova i Matoševićeve Albe. Bora Bar dražesna je trattoria s tehnički kompetentnim kuhanjem smještena, ponovimo, u jednom od najljepših mjesta na Jadranu.

BORA BAR
Rovenska , Lošinj

HRANA + 3/5  VINA +2/5 AMBIJENT: 4/5  POSLUGA 3/5
kartice Visa, MasterCard, Maestro

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.